Робърт Мълър - специалният прокурор по разследването на руската намеса в американските президентски избори, е създал разширен съдебен състав, или Голямо жури, по случая, предаде Ройтерс.

Според наблюдатели това е нова фаза в разследването и му придава нов мащаб.

Журито е съставено от 23-ма души и е започнало работа преди няколко седмици. Новината обаче бе съобщена едва сега.

Според Ройтерс журито вече е изпратило призовки във връзка със срещата през юни 2016 г. между Доналд Тръмп-младши - сина на президента Доналд Тръмп, зетя на държавния глава Джаред Къшнър и руската адвокатка Наталия Веселницкая. Засега не е ясно до кого са адресирани призовките.

Свикването на разширен съдебен състав означава, че Мълър ще изиска свързаните с казуса документи и ще призове свидетели. Според говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс екипът на президента Доналд Тръмп не е знаел, че журито е свикано и вече работи.

Самият Доналд Тръмп за пореден път отхвърли твърденията за руска намеса в изборите.

"Повечето хора знаят, че в нашия щаб не е имало руснаци... Не спечелихме заради Русия. Спечелихме заради вас", каза той на митинг пред свои привърженици в Хънтингтън, щата Западна Вирджиния. "Да виждате тук някъде руснаци?", попита той риторично.

Адвокатът на Тръмп Тай Коб заяви, че не знае за сформирането на журито, но увери, че Белият дом ще продължи да сътрудничи с Мълър. "Въпросите, свързани с журито, обикновено са секретни", подчерта той и добави, че Белият дом подкрепя всичко, което ще ускори достигането до справедлива развръзка. Според Джон Дауд, друг адвокат на Тръмп, няма основания да се смята, че самият президент е обект на разследване.