Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема Биляна Пенева - Стоянова, директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Обвинението е за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса.

Като директор на СЗОК Пенева е принудила свой служител по повод изпълнение на службата си да извърши нещо противно на волята му - да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола. Тя не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ "СОФИЯМЕД" ООД;

Пенева е принудила друг свой служител да изготви протокол, че в МБАЛ "Сердика" ЕООД хоспитализациите са увеличени с 2, а не със 7. Така в протокола е записано, че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма НЗОК заплаща само 12 хоспитализации.

За трети път Пенева като директор на СЗОК е принудила служител да извърши нещо противно на волята му. Тя го е принудила да състави протокол, в който да запише, че не са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ в "Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс" ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Подписка".