"Дълбоко се опасявам, че президентът и премиерът не са се разбрали за анткиорупционното звено и че г-н Борисов излъга." 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова да не се бърза със заключенията и да се изчака официалното изявление на президента.

Нинова оповести предложение на партията за това как да бъде създаден новият антикорупционен орган. Подобен законопроект вече е публикуван за обществено обсъждане и от страна на правителството.

Управляващите предлагат новият орган да бъде създаден чрез обединяване на сега съществуващи структури - комисия за конфликт на интереси, комисия за отнемане на престъпно имущество и т.н. Нинова обаче заяви, че е против подобен подход. Според нея това представлява опит на изпълнителната власт да овладее новия орган. От БСП смятат, че той трябва да бъде създаден, като се извади от ДАНС дирекцията, която се занимава с борбата с корупцията. Нинова обясни, че председателят на новото звено ще се назначава от президента, а членският състав - от парламента с мнозинство от 2/3.

Лидерът на БСП съобщи, че вече е консултирала идеята си с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, шефа на Върховния административен съд Георги Колев. С всички тях ще започнат официални консултации, които ще са в края на август и началото на септември. Покана за тях ще получат и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и Съюзът на съдиите.

"Целта е най-накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията. Години наред много правителства имитират дейност. Има проект на правителството, ето алтернативно виждане. Обществото да чуе за какво спорим, най-доброто да бъде взето като решение. Ако и този път се случи една имитация, пипалата на паралелната държава ще си продължават по същия начин", обясни Нинова.