Гореща вълна удря Европа в следващите дни, съобщава "Хъфингтън пост". 11 държави на Стария континент са с код "червено" заради високите температури. 

Италианската преса кръсти горещия въздух, който идва от алжирската част на Сахара, "Луцифер".

Туристи се разхлаждат на площад "Свети Петър" в Рим. Във Флоренция жегата също не прощава. Снимки БГНЕС

Рекорди ще има в Турция и Испания, където се очаква термометрите да надминават редовно 43 градуса по Целзий. Засегнати сериозно ще са и Унгария, Хърватия, Швейцария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Словения, сочат данни на европейския климатичен хъб Meteoalarm. Навсякъде в тези държави се очаква днес и утре температурата да мине 40°.

В България ще е малко по-леко - у нас има оранжев код в 7 области и жълт в останалите 21. Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Кюстендил и Благоевград се очаква горещо време с максимални температури над 37°.

Деца се разхлаждат при фонтана срещу Народния театър в София.

Днес максималните температури за страната ще са до 39°, но според метеоролозите утре ще е най-страшният ден за седмицата и живакът може да удари и по-високо - над 41 градуса.

В Галисия, Испания, лумнаха десетки пожари. В Чехия хората търсят прохлада по ливадите.

Високите температури са опасни не само директно за хората, които се разхождат навън под слънцето, но и увеличават инцидентите, случаите на горски пожари, засягат тежко и земеделците. В Италия например беритбата на гроздето започва 10 дни по-рано и сериозно може да засегне изпипания график на винопроизводителите. Във Франция горски пожари доведоха до евакуацията на 12 000 души. В Румъния вече имаше смъртен случай от жегата вчера.

Според метеоролозите обаче "Луцифер" няма да ни тормози дълго и ще бъде избутан от хладен въздух още през другата седмица.