Лична охрана на физически лица, която се извършва без лиценз, ще се наказва с глоба от 1 000 до 10 000 лв. За юридически лица и еднолични търговци санкцията е от 10 000 до 50 000 лв. При повторно нарушение глобите са от 10 000 до 20 000 лв., а за юридически лица - от 50 000 до 100 000 лв.

Това предвижда законопроект за частната охранителна дейност, изготвен от правителството и внесен в парламента. В него е залегнала възможност лицензиращият орган да може да спира дейността, когато чрез нарушаване на законово определени забрани се засягат съществени обществени интереси, които могат да бъдат възстановени, без да се прибягва до крайната мярка "отнемане на лиценз".

Лицензът се издава от директора на Главна дирекция "Национална полиция" или от оправомощено от него длъжностно лице. Желаещите да получат лиценз трябва да отговарят на следните изисквания - да не са осъждани за престъпления от общ характер, независимо от реабилитацията, да не са привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер, да не страдат от психическо заболяване, да не са били през последните 3 години в ръководството на дружество, за което е открито производство или е прекратено поради несъстоятелност.

В МВР ще се създаде централизиран регистър на лицензите за дейностите по този закон. В него ще има данни за издадените лицензи, отказите от лицензи и отнетите лицензи, средствата, използвани при осъществяване на охраната (автомобили, оръжие и т. н.), лични данни за служителите, писмени уведомления за поети и снети от охрана обекти, наложените административни наказания по този закон и др.