Има одобрена мярка за разработване на правила, гарантиращи възможността за разследване на главния прокурор. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева при представянето на приоритетите на ведомството.

Тя обясни, че правилата за търсене на отговорност за тримата големи са разписани в пътната карта в изпълнение на препоръките по анализа и доклада на европейските прокурори.

"Предстои да бъде обсъдено, но към настоящия момент това е разписаната мярка, която е одобрена от ВСС", допълни Цачева.

Правосъдният министър уточни, че в пътната карта по изпълнение на актуализираната стратегия за реформата в съдебната власт са разписани две нарочни пътни карти, които са свързани с анализа от доклада на европейските прокурори при партньорската проверка за структурата и функционалността на прокуратурата.

"Представих тази пътна карта на ВСС. Тя беше одобрена, като администриращите магистрати я допълниха с две нови мерки. Що се отнася до ангажиментите на правителството наше задължение е да се преосмислят текстове в Наказателния кодекс", обясни Цачева.

Тя допълни, че няма предложение за излизане на следствието извън прокуратурата, за да бъде разследван главният прокурор.