Вече повече от 10 години Мика Бжежински и аз имаме удоволствието да се срещаме от време навреме с Иванка, Дон-младши и Ерик Тръмп. По време на тези срещи децата на президента се държат почтително и учтиво. Много преди избирането на баща им, децата на Тръмп бяха прочути сред морето от важни клечки в Манхатън като здраво работещи и добре възпитани. Те притежаваха твърде малко от недостатъците, които толкова лесно се забелязват при други богати деца с толкова връзки. Много често разговорите за грубиянското поведение на самия Тръмп завършваха с посочване на децата му като смекчаващо обстоятелство преди всякакви тежки присъди срещу него.

Веднъж казах на Тръмп, че хората се оценяват по децата, които са отгледали и че по този показател той е абсолютно успешен. Отговорът на Доналд беше нетипично скромен:

Каквото добро виждаш в моите деца, то се дължи на тяхната майка“, каза тихо той, без около него да има камери, които да уловят този рядък миг на смирение.

Много неща се промениха в петте години след това самопризнание. Строителният предприемач от Манхатън днес е най-слабо одобряваният президент в историята. Големият му син е притиснат от федерално разследване за опитите на Русия да подкопае американската демокрация. Федерални прокурори, според публикации, също така разследват финансите и бизнес делата на зетя на Тръмп Джаред Къшнър, на когото редовно му се налага да допълва декларацията си за конфликт на интереси, за да добавя спестена информация за финансовите си активи и контакти с чужденци, включително и руснаци. Дори дъщерята на Тръмп – Иванка, която се стараеше да не се набива на очи по време на кампанията и да заглажда ръбовете на баща си в Белия дом, вече има противоречива репутация.

Решението ѝ да седне до чуждите лидери по време на срещата на Г-20 в Хамбург бе определена като „гротеска“ и типична за „бананова република“. Наскоро тя обяви в туитър, че ще служи заедно с Джон Кели, точно когато пенсионираният генерал от флота даде да се разбере, че достъпът до Овалния кабинет ще минава през него. Имотната наследница не само претендира Западното крило на Белия дом да е нейна територия, но най-смущаващото е, че вярва, че всичко това ѝ се полага по право – това може да се очаква от дъщерите на други милиардери, но не точно от тази. Хората в Белия дом знаят, че Иванка Тръмп е също толкова неподготвена за животинската реалност във Вашингтон, колкото и баща ѝ. И най-трагичното е, че нито един от двамата не изглежда да знае какво не знае.

Което ни връща отново към Къшнър.

Въпреки че Тръмп не е склонен да го признае, Къшнър направи много за избирането на тъст си. Като изгради тихо успешна онлайн кампания за набиране на средства и за таргетиране на послания – нещо, което самият кандидат не можеше да разбере, Къшнър даде шанс на Тръмп да поддържа къса дистанцията и да очаква гръмотевицата да се появи в точния момент. И тя се появи. Точно тогава започнаха проблемите за Къшнър.

Тихата дипломация на Къшнър, която той използваше толкова успешно по време на кампанията, бе заместена от ината и арогантността, които толкова често обземат лагера на победителите. Шокиращата победа на Тръмп накара зет му да повярва, че може да преоткрие управлението като Ал Гор, да микроменажира Белия дом като Джеймс Бейкър и да преструктурира Близкия изток като Моисей. Самоувереността на Къшнър достига връхна точка всеки път, когато разговорът се насочи към мира в Близкия изток. Ексцентричното му убеждение, че светът започва от деня на встъпването в длъжност на Тръмп, бе разкрито за пореден път тази седмица от изтеклите записи, които показват как Къшнър се обръща към стажантите в Белия дом: „Не искаме уроци по история. Чели сме достатъчно книги“.

Американците прочетоха достатъчно заглавия в последните шест месеца и вече разбират защо шуробаджанащината не работи в Белия дом. Въпреки че думите ми може да предполагат нещо друго, аз искрено харесвам Джаред и Иванка. Обичам също Джоуи, Андрю, Катрин и Джак Скарбору. Но няма да им позволя да водят вместо мен сутрешния блок, така както Тръмп не трябва да позволява неговите деца да се разпореждат в Белия дом. Вицепрезидентите, а не дъщерите, трябва да седят на срещите на Г-20. А мирът в Близкия изток е работа на държавния секретар. Не на неопитен 36-годишен зет.

Не се съмнявам, че дъщерята и зетят на Тръмп вярват, че дават всичко от себе си, за да направят Америка и света по-добро място. Но сега най-доброто, което могат да направят за страната си, е да се върнат обратно в Ню Йорк и да оставят професионалистите да управляват Белия дом.

...

Джо Скарбору е бивш конгресмен от Флорида. В момента води сутрешен блок по MSNBC заедно с годеницата си Мика Бжежински, дъщеря на Збигнев Бжежински. Коментарът му е публикуван в „Ню Йорк таймс“. Преводът е на Клуб Z.