Неймар даде първата си пресконференция като футболист на "Пари Сен Жермен", след като вчера бе откупен от "Барселона" за 222 милиона евро. Събитието бе на стадиона на клуба "Парк де Пренс" в Париж.

Всяка стъпка на бразилеца още от кацането му във френската столица се следи зорко и обикновено е съпроводена от тълпи фенове и журналисти. Неймар ще бъде представен утре пред запалянковците преди домакинския мач на новия му отбор срещу "Амиен", като най-вероятно няма да е в състава на ПСЖ.

Неймар напуска дома си в Каталуня.
Бразилецът слиза от самолета на френска земя.

Допълнителен интересен момент на брифинга бе и присъствието на собственика на парижкия клуб шейх Насер ал Хелайфи. Негова е заслугата за рекордния трансфер.

Ал Хелайфи, който е член на организационния комитет на световното през 2022 г. в родината му Катар, няколко пъти благодари на Неймар, че е склонил да приеме офертата на "Пари Сен Жермен". Той даваше дипломатични и уклончиви отговори за космическите 222 милиона, които всъщност надхвърля 500 млн., ако се брои заплатата на нападателя, бонусите и парите за неговия мениджър и адвокатите.

№10 навсякъде е съпровождан от тълпи.

Журналистка от Си Ен Ен му припомни, че през 2011 г. е придобил клуба срещу 100 милиона евро, а сега е дал повече от два пъти само за един футболист.

"Сега стойността на нашия клуб е над 1 милиард евро, започна Насер ал Хелайфи. - С Неймар тя става 1,5 милиарда. Вижте, Неймар не дойде в "Пари Сен Жермен" заради парите. Той е единствен, освен това е най-добрият в света. Дойде заради амбицията и предизвикателството и защото иска да стане част от нашия проект. Колкото до парите, да, наистина ги дадохме, но можехме да платим и повече. Ние просто искаме да имаме най-добрите. Вземете си едно кафе и не се грижете за нашите пари."

Неймар бе подложен на провокативни въпроси за напускането на "Барселона" от журнаристи от цял свят - Бразилия, САЩ, Португалия, Испания, Франция, Англия и т.н. и т.н. Той не спираше да се усмихва и постоянно повтаряше думите "амбиция", "предизвикателство", "положителна енергия", "страст", "сърце и душа"... Всичко това го е накарало да напусне "Барселона" в посока "Пари Сен Жермен".

Пред фен магазините на "Пари Сен Жермен" се извиха опашки заради фланелките на Неймар.
Тези дни почти всичко в Париж е под знака на трансфера на техничаря.

Взел е решението много трудно. Не си е тръгнал от "Камп Ноу" защото не иска да дели славата с Лео Меси, напротив - някога е отишъл в Барса заради Лео, който е негов кумир.

Насер ал Хелайфи няколко пъти се намеси и защити Неймар - лоялността на футболиста към "блаугранас" е забавила идването му в Париж. Накрая той е постъпил коректно към бившия си клуб

Катарецът заяви, че не си отмъщавал на "Барселона" заради драматичния четвъртфинал в Шампионската лига миналата пролет, нито заради интереса на каталунците към Марко Верати. Той подчерта, че не се страхува от заканите на "Камп Ноу", че ще отнесат случая до УЕФА заради потъпкване на финансовия феърплей.

Неймар бе представен и на "Парк дьо Пренс".