Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен е работил по сценария си за преврат в продължение на 40 години, а решението за него е взето през ноември 2015 г.

Това гласи анализ на Фондацията за политически, икономически и социални изследвания (СЕТА) в Турция, предаде БГНЕС. Той е изготвен въз основа на обвинителните актове и посочените в тях доказателства по заведените в момента над 30 съдебни дела срещу метежниците.

Гюлен структурирал организацията си, наречена от Анкара ФЕТО, започнал с инфилтрирането на свои хора първо в турските въоръжени сили и постепенно ги просмукал във всички техни структури с плана за паралелната държава.

[[nid:53653]]

След неуспешния преврат на 15 юли 2016 г. бяха уволнени близо 4500 прокурори и съдии, което създава огромни трудности за съдебната система. Но въпреки това разследванията постигнаха много успешен резултат, изтъкна Джем Дуран Узун от СЕТА.

"Осветени са всички действия около подготовката и провеждането на преврата, известна е 40-годишната координация между различните сфери, в които е проникнала ФЕТО. Това не е случайно, това е цялостна стратегия, по която се е работило много сериозно от края на 70-те г.“, коментира анализаторът.

Според него Гюлен започнал внедряването на свои хора в ключови структури на армията в началото на 80-те г.

„През 1982 г. той е пратил 300 членове на организацията си да учат във военните училища, а сега голяма част от тях направиха признания пред разследващите. Това са все хора, достигнали до чин бригаден генерал или полковник, но вече са уволнени. Подобна схема е реализирана и през 1986 г. Т.е. твърде отдавна започва историята на ключовите фигури, които съставят екипа, командвал миналогодишния опит за преврат“, каза още Узун.

Превратът бил планиран на 9 ноември 2015 г. във вила в Анкара. Това станало само седмица след изборите на 1 ноември, когато управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) получава шанса да състави самостоятелно правителство.

Дълги години обаче ФЕТО била невидима, тъй като тези хора не са се изявявали с агресивна реторика и насилие.