Само час след като получи нареждане от премиера Бойко Борисов да спре изпълнението на заповедта за забрана на дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, министърът на околната среда и водите Нено Димов изненада всички – отмени самата заповед.

От два дни граждани от общините Каварна, Балчик и Шабла протестират срещу забраната. БСП дори разпространи позиция, че подкрепя протестите срещу „забраната за земеделска дейност и риболов“ в региона.

Нено Димов реши накрая да отмени заповед РД-526 от 21 юли 2017 г. , с която въведе „забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000“.

Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик“, се казва в съобщение на екоминистерството.

Няколко часа по-рано Нено Димов бе гост в Нова телевизия и обясни, че вината за конфликта е на правителството на Сергей Станишев, което било заложило „тази бомба със закъснител“. Тройната коалиция била определила защитените зони, след което Европейският съд осъжда България, че не се съобразява с тях и има построени ветропаркове и голф игрище.

„Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две неща – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щетите“, обясни тази сутрин министърът.

По-късно министерството допълни информацията:

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти".

Както му заръча премиерът, утре Нено Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Крайморска Добруджа“ и със засегнатите браншови организации.

"Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс“, пише още в съобщение на Министерството на околната среда и водите.