Гърция откри нов повод да си поиска от Великобритания колекцията от статуи, заграбени преди 200 години от Партенона и днес част от колекцията на Британския музей. Античното наследство трябва да бъде върнато като част от сделката за излизането на страната от Европейския съюз, съобщава „Експрес“.

Евродепутатът Стелиос Кулоглу, член на управляващата в Гърция партия „Сириза“, обяснява, че преговарящите с Великобритания за излизането й от ЕС трябва да поставят въпроса за т.нар. Мрамори на Елджин. Кулоглу е писал два пъти до Еврокомисията с искане отнетото им културно наследство да бъде включено в текущите преговори.

„Преговарящите за Брекзит трябва да вземат предвид необходимостта от защита на европейското културно наследство. Мраморите от Партенона са смятани за най-големия символ на европейската култура. Следователно връщането им би било знак на уважение и цивилизовани отношения между Великобритания и ЕС и много повече от правно задължение“, казва гръцкият евродепутат.

Говорител на Евросъюза обаче заяви, че съгласно членовете 3, 50 и 167 от Лисабонския договор – комисията по Брекзит няма правно основание да се заеме с връщането на Мраморите.

Унгарецът Тибор Навраксикс – еврокомиар по образованието, културата, младежта и спорта – заяви в отговор на Кулоглу, че опазването на културното наследство е преди всичко отговорност на държавите-членки на ЕС, а не на комисията по Брекзит. Навраксикс подчерта, че в ЕС съществува директива за връщането на незаконно изнесени културни обекти, но това се отнася само до отнети преди 1 януари 1993 г.

„Мраморите от Партенона бяха изнесени много преди тази дата и ЕС няма никакво отношение към този въпрос“, коментира Наврраксикс.

Мраморните скулптури от Партенона са взети от лорд Елджин преди близо 200 години, когато Гърция все още е част от Османската империя. Статуите са създадени от майстора Фидий и неговите ученици по поръчка на атинския стратег Перикъл през V столетие пр. Хр. – по време на краткия „златен век“ на Атина като демократично управляван град-държава между Гръко-персийските войни и Пелопонеската война. Смята се, че те са образци на елинското класическо изкуство.

Площад Славейков.