Има много митове, свързани с хората, които използват преимуществено лявата си ръка.

Според някои твърдения те умират по-млади, според други са склонни към поведение извън нормите или към алкохолизъм. За никое от тях няма сериозни доказателства. Има един друг мит за левичарите – че са по-умни от хората, които използват основно дясната ръка, сред тях има много по-голяма вероятност да се роди гений. Това вярване обаче не е никак безпочвено.

IFL Science прави преглед на изследванията за избора на ръка, с която се пише и математическите способности, за да тества тази теория, пише "Индипендънт".

Според обясненията функцията на ръката е израз на функция на мозъка и следователно е свързана с познанието. Левичарите имат по-голяма дясна половина на мозъка, която им помага, когато става дума за ориентация в пространството и представяне на обектите. Те имат по-голям corpus callosums (сноп нервни клетки, които свързват двете полукълба на мозъка). Т.е. те имат повишена свързаност между двете страни на мозъка и могат да обработват информацията по-бързо от хората, които използват основно дясната си ръка.

Връзката между използването на лявата ръка и математиката е била изследвана и преди. Предишните експерименти са били с различна степен на успех като всеки опит е бил с различен подход при измерването на математическите способности.

За да получи по-достоверни резултати IFL science  прави серия експерименти, включващи 2300 студенти на различна възраст. Експериментите са на различно ниво на математическа трудност. Те използват един и същи въпросник при всеки, когото тестват, за да гарантират сравняемост на резултатите.

В него има множество въпроси за това коя ръка участниците използват при различни видове дейности.

Резлутатите вече са обобщени и се оказва, че левичарите са с много по-добри резултати при решаването на трудни задачи. Когато задачата е с ниска математическа трудност и левичари, и десняци се справят еднакво. И още един извод – хората, които основно използват дясната си ръка за всякакви дейности се представят по-зле във всички опити.

Обобщено – хората, които използват преимуществено лявата си ръка се справят по-добре с математиката, а изявените десняци обратно – изостават.

Все пак от IFL Science отбелязват, че е много важно да не съдим хората само в зависимост от по-добре развитата им ръка, защото само една трета от тези, на които дясната страна на мозъка е свръх развита, са левичари. Има и много хора, които използват повече дясната си ръка, които имат същата функция на мозъка.