Юсейн Болт сензационно загуби последния в кариерата си голям старт в спринта на 100 метра. Светкавицата остана на трето място в най-интересното състезание на световното първенстно по лека атлетика в Лондон.

Шампион е американецът Джъстин Гатлин - 9,92 сек, а втори се нареди неговият сънародник Крисчън Колман - 9,94.

11-кратният световен първенец Юсейн Болт (9,95 сек) още преди година обяви, че "Лондон 2017" ще е последното му състезание. Идната събота той ще стартира в щафетата 4х100 метра, след което окачва шпайковете.

Болт загуби още на полуфинала от Колман - двамата бяха в една серия. Което също се случва за първи път в кариерата му, откакто е на върха. Представител на САЩ не бе ставал №1 в късия спринт от световното през 2007 г.

Покрай детронацията на Болт не по-малка изненада е титлата на 35-годишния Гатлин - предвид възрастта му, колебливото бягане на полуфинала и коридора, в който стартира - осми. Джъстин е освиркван навсякъде по света - включително и в Лондон, заради това, че два пъти бе хващан с допинг - през 2001-ва и 2005 г.

Секунди след драмата, покрай лудата си еуфория, ветеранът церемониално се поклони на пистата пред Болт. Той го прегърна и му прошепна:

"Поздравления, човече. Ти не заслужаваш тези освирквания."

Любопитно е, че Джъстин Гатлин бе световен шампион преди 12 години в Хелзинки.

Най-добре стартира младата надежда Колман, който буквално се изстреля от стартовото блокче. Той имаше комфортна преднина пред Болт и Гатлин. Личеше, че ямаецът е далеч от най-добрата си форма, по лицето му бе изписано огромно усилие - а сме свикнали да го гледаме да спринтира с лекота.

И докато Болт и Колман се бяха вкопчили в битка, Гатлин методично навакса и в последните метри някак успя да пресече финала първи. 60 000 души на стадиона изригнаха така, сякаш Юсейн е шампион, а не друг. Той направи почетна обиколка, докато радостта на Джъстин Гатлин мина почти незабелязано.

По-рано днес Ивет Лалова се класира на полуфинал при жените на 100 метра. Тя стана трета в своята серия, а полуфиналът и финалът са в неделя. Габриела Петрова пък не успя да преодолее квалификацията в тройния скок и си тръгва огорчена от британската столица.