Равносметката от пожара край Бургас – изгорели са над 3500 декара пасища и 4000 декара гори. 

Към обяд в неделя огънят край селата Банево и Изворище беше потушен. Отменено беше и частичното бедствено положение.

Пожарникари, горски и военни продължават да гасят отделни труднодостъпни огнища в гората. В гасеното в неделя сутрин се включиха и военни от Ямбол и Сливен. 

Много помогна и военният хеликоптер, който направи 12 пускания на вода – по три тона всяко. Борбата с огъня продължи през цялата нощ. Над 10 екипа на пожарната, служители на дирекцията по горите от цялата област и доброволци се бориха пламъците да не стигнат до къщите     

Докато няколко екипа пожарникари следяха огънят да не прехвърли пътя, военният хеликоптер пресече опасността пожарът да стигне до Банево, съобщи бТВ.

Запалванията са били по билото на гората и са възникнали последователно на няколко места. Все още се уточнява дали са били умишлени.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение късно в събота заради разрастващия се пожар между селата Миролюбово, Банево и Изворище.

Огнената стихия обхвана голяма територия между трите селища, където са разположени и вилни зони.

Заради дима пътят между селата Изворище и Миролюбово беше затворен.

Пожарът обхвана в събота и иглолистна гора в района. 

Действията на пожарникарите бяха затруднени от силно пресечната местност и силния вятър. Само преди дни край село Изворище горя друг пожар. Огънят обхвана тогава близо 4000 декара ниска растителност и 1000 декара гора.

13 пожарни се включиха в гасенето на огъня.

Министър-председателят Бойко Борисов в събота разпореди военен вертолет да се включи в гасенето на пожара.

Премиерът проведе разговор с началника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който го информира за създадената организация за овладяване на стихията, съобщиха от МС. На място са целият личен състав на бургаската пожарна и техниката на Югоизточното държавно предприятие. Действията им са затруднени от силната пресечна местност и силния вятър. Няма пострадали, по данни на пожарникарите няма опасност за жителите на близките села.

Пожар избухна и в монтанското село Славотин

Пламъци погълнаха над 15 стопански постройки. Четири пожарни гасиха огъня. По първоначални данни огънят е тръгнал от ниски треви и стърнища, но заради вятърът е обхванал и няколко къщи, в които не живеят хора. 74-годишен мъж с спихически проблеми е бил изведен от дома си преди огъна да стигне до него. Данни за други пострадали хора засега няма.