Белият дом може да назначи за нов директор по комуникациите старши политически съветник с хардлайнерски възгледи за имиграцията, съобщава "Ройтерс" като се позовава на източник от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Стивън Милър, който пише речите на Тръмп и е сред най-старшите му съветници, е кандидат да ръководи екипа на Белия дом по комуникации. Последният директор Антъни Скарамучи беше уволнен в понеделник след като се задържа на поста си едва 10 дни и направи серия от скандални изказвания.

Смята се, че новият шеф на кабинета на Тръмп Джон Кели е настоял Скарамучи да се оттегли в опит да овладее различните лобита в Белия дом и да спре войната между тях.

През юни като шеф на комуникациите оставка подаде Майк Дъбке. До назначаването на Скарамучи и.д. беше говорителят Шон Спайсър. Спайсър обаче подаде оставка, несъгласен с избора на Скарамучи.

Милър, който е старши съветник на Тръмп от президентската кампания миналата година, преди това беше помощник на Джеф Сешън, докато той беше в Сената. Сега Сешън вече е главен прокурор на страната.

Милър е сред авторите на противоречивото решение на Тръмп да наложи забрана хора от шест държави с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ. В четвъртък Милър обясни пред репортери новите правила за зелена карта. Тогава той влезе в словесен сблъсък с репортер на Си Ен Ен, който го попита дали тази политика не е потенциално расистка и не противоречи на американските ценности. Милър обвини журналиста, че има "космополитни наклонности".