Събеседването с кандидатите за директор на Националния филмов център да се предава на живо онлайн. За това настояват тримата допуснати до финалния етап на конкурса претенденти за поста – в писмо до министъра на културата Боил Банов. Дата за събеседването все още не е насрочена.

В писмото до министъра кандидатите Любомир Янакиев, Владимир Гюров и Александър Донев изразяват тревогата си от слуховете, че и този път няма да бъде избран титуляр за поста, управляван от временен ръководител от 2008 г. Тримата посочват, че оттогава до днес са проведени шест конкурса за директор на НФЦ и никой от явилите се не е бил класиран за поста.

Преди година тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че не може да избере директор за Филмовия център, защото „всеки иска различен“. Краткото изказване бе показателно, защото даде яснота за противоречията във филмовите среди, а фактът, че го казва министърът, разкри, че с него за НФЦ са преговаряли различни представители на общността. Най-фрапиращо от всичко обаче бе признанието на Рашидов с това изказване за порочна практика, за която досега само подозирахме: че комисията за избора на директора на тази национална агенция е формална, де факто министърът прави избора.

В момента Филмовият център се управлява от изкуствоведа Камен Балкански. Ако той остане на поста, държавата очевидно няма желание българското кино да бъде ръководено от кинаджия, а от човек с интереси извън филмовите среди.

Представяме ви пълния текст на писмото на тримата кандидати за НФЦ до Боил Банов:

„Уважаеми господин Банов,

Предстои провеждане на обявения през месец февруари 2017 г. конкурс за Изпълнителен директор на ИА „Национален филмов център“.

Вие сте добре информиран, че от 2008 г. до днес от Министерството на културата са проведени шест процедури за избор на Изпълнителен директор на ИА „НФЦ“. При четири от тях не беше избран никой от кандидатите за длъжността.

За пореден път във филмовите среди се говори, че конкурсът отново ще бъде провален и няма да бъде избран никой. Смятаме, че най-добрият начин да бъдат неутрализирани тези слухове е Министерството на културата да осигури максимално прозрачна и обективна процедура за провеждане на конкурса.

Обръщаме се към вас със следните предложения:

– съгласни сме българската общественост да получи информация за провеждането на процедурата по изслушване на кандидатите за изпълнителен директор на ИА „НФЦ“ чрез предаване на живо по интернет или по друг подходящ начин (например присъствие на представители на масмедии по време на изслушването). Подобно намерение изразихте и Вие в предаването на БНТ „Денят започва с култура“ на 29 юли 2017 г.;

– настояваме в публичната информация за процедурата да бъде включена и дискусията между членовете на комисията, въз основа на която ще бъде взето окончателното решение;

– настояваме освен крайната оценка на всеки от кандидатите да бъдат публично оповестени и копия от оценъчните карти на всеки член на комисията за всеки отделен кандидат. Изразяваме надеждата, че комисията ще бъде сформирана от хора, които имат професионалната компетентност да оценяват кандидатите по критериите, зададени в оценъчните карти“.

"Площад Славейков"