ЯНА ВАСИЛЕВА

Гей парадът в Кьолн определено е едно от събитията на годината – пъстър, жизнерадостен и посрещан повече от добре

Кьолн е известен с карнавала си и съвсем несправедливо е по-слабо известен със своя гей парад, който с лекота слага карнавала в джоба си: въображението и настроението са с много градуси повече, а каузата очевидно има много поддръжници - защото нали идеята е „Повече толерантност“.

Тези, които празнуват в този ден, нямат никакви причини да се оплакват от отношението към тях и в делника – от призиви за повече толерантност в Кьолн всъщност няма нужда. Но парадът се използва, за да бъдат поискани и още повече права, а и за да се привлече вниманието към недостатъчната толерантност в други държави като например Русия.

Гости на парада от Москва

Шествието, което е грандиозният финал на няколкодневните предварителни прояви, надминава по блясъка си кралска процесия. И може би тук да припомним за какво става дума – за един вид възпоменание на отдавнашен /от 1969 г./ сблъсък на нюйоркската полиция с хомосексуални в бар на Кристофър Стрийт, който слага началото на проявите по цял свят, насочени към повече толерантност. В Кьолн тях ги има от 1992, всяка година мотото е различно и този път гласи „Ние сме „само“ розовият карнавал“.

 „Ние сме „само“ розовият карнавал“

Той не е в никакъв случай само розов – включва всички цветове на дъгата, а и се простира далеч извън тях. Фантазията на костюмираните участници наистина е невероятна, настроението е като при победа на Световното футболно първенство, а публиката /достигаща милион души/ се радва не по-малко от активно действащите лица, които не само охотно позират за снимки, а и сами предлагат по-добър ракурс или да се фотографират заедно с желаещите. Майки са довели бебетата си, с колички са дошли и множество възрастни хора, които имат проблеми с ходенето. Контактът се осъществява с лекотата, която иначе е възможна само по време на карнавала.

Въображението на участниците не знае граници

А и политиката не отсъства – всички парламентарно представени парии са представени и на карнавала. В него редовно участва и лидерката на Зелената партия Клаудия Рот, която този път поднесе официално приветствие в качеството на заместник-председател на Бундестага, а след нея към участниците се обърнаха и от кьолнската градска управа. Свои коли на шествието освен партиите имат организации като „Амнести интернешънъл“, банки, медии, пожарната и железниците. А тази година за първи път публиката посрещна и включилите се в парада представители на основния кьолнски футболен клуб – под лозунга „Гейски пасове няма“.

 Участниците бяха поздравени и от Бундестага, и от общината.

Дали само държавите без проблеми могат да си позволят подобни шествия? Въпросът не е лесен – имайки предвид отлагането на софийския роднина на кьолнския парад или думите на киевския кмет Виталий Кличко, че моментът не е подходящ за гей паради. Важното е, че този вид паради са доказателството за това, че в държавите, които ги правят, има един проблем по-малко. А както пишеше на един от плакатите – с дискриминация не се прави държава.

Имаше и много Кончита Вурст.