Новак Джокович за втори път в кариерата си спечели тенис турнира "Уимбълдън". Сърбинът, поставен под №1 в схемата, надделя над Роджър Федерер (Швейцария) в паметен 5-сетов финал - 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4.

В понеделник Ноле, който триумфира за първи път на тревата в "Ол Инглънд клъб" през 2011-а, ще бъде №1 в световната ранглиста, измествайки от върха Рафа Надал (Испания).

По пътя към титлата в най-престижната надпревара на аристократичния спорт Джокович измъкна 3:1 от Григор Димитров.

"Във важните моменти Роджър показва най-добрата си игра. Не беше никак лесно за мен, след като загубих четвъртия сет, каза щастливият шампион. - Това е турнирът, който винаги съм мечтал да спечеля. Първите ми спомени от тенис по телевизията са именно от "Уимбълдън". Невероятно щастлив съм, че успях за втори път тук. Посвещавам титлата на бъдещата ми съпруга и нашето бебе, което скоро ще се роди. Да, ще ставам баща. Подготвям се за това. Тази титла е и за цялото ми семейство и всички, които ме подкрепят."

Великият Роджър Федерер бе на крачка от осма титла на "Уимбълдън". 32-годишният ас обаче не смята да се предава все още:

 "Получи се страхотен финал. Стигнахме до пети сет, надявах се до последно да успя. Въпреки че знаех колко трудно ще ми бъде срещу Новак чисто физически, защото играе с много дълги разигравания. Поздравления за Джокович, той спечели заслужено. Стана наистина страхотен мач. Наслаждавах се много и се надявам да се видим догодина."