"Обществото искаше красива принцеса, но те не подозираха, че отвътре жената зад тази принцеса се разпъва на кръст, защото смяташе, че не е достатъчно добра."

Това разказва самата лейди Ди в документалния филм "Даяна: Нейната история с нейните думи" (Diana: In Her Own Words). В продукцията на Канал 4 бившата принцеса на Уелс говори за личния си живот и за борбата си с кралското семейство.

Лейди Ди в кадър от филма.

В записите, направени от вокалния й педагог Питър Сетълнин по време на уроците за подобряване на публичната й реч през 1992 и 1993 г., Даяна разказва за аферата си с охранителя Бари Манаки, който умира в катастрофа през 1987 г. - три седмици след като е уволнен от кралското семейство заради слухове за връзката му с принцесата.

"На 24 г. се влюбих силно в човек, който беше част от всичко това, а когато всичко излезе наяве, той беше изритан и после убит", казва Даяна. "Бих се радвала да зарежа всичко и да избягам с него."

Принц Чарлз по онова време.

Даяна разказва за тежестта на славата и нещастния си брак с принц Чарлз. Принцесата си припомня и първата си среща с него:

"Първата вечер седнахме и аз му казах: "Изглеждахте тъжен, докато вървяхте по пътеката в Сент Пол. Сърцето ми се късаше, докато ви гледах. Не беше редно да сте самотен. Трябва да има кой да се грижи за вас." В следващия момент той на практика скочи върху мен."

След като се развежда с Чарлз, Даяна има връзка с Доди ал Файед. Свещеникът Фрак Гели твърди, че Даяна го е попитала дали може да сключи брак с него малко преди двамата да загинат.

"Тя искаше да знае дали е възможно двама души от различни религии да сключат брак. Казах й, че може."

Даяна се свързва с него малко преди катастрофата и му казва, че иска да се срещнат, след като се върне от почивката си с Файех. Това обаче не се случва, защото двамата загиват в катастрофата няколко дни по-късно. Веднага след зверския удар в колона в тунел в Париж се появиха съобщения, че двамата може да са били убити по нареждане на кралицата, защото тя никога не би приела майката на принцовете да бъде съпруга на мюсюлманин.

Излъчването на записите предизвиква огромен интерес, но и сериозни протести във Великобритания. Според брата на Даяна Ърл Спенсър, който дори води дело, за да спре излъчването на записите, те са лични и не е трябвало да стават публично достояние. Някои коментатори пък смятат, че записите разкриват негативната страна на монархията и лошото отношение към Даяна в кралското семейство.

"Журналистите ми звъняха в два през нощта, преди да пуснат броя за печат. Искаха да потвърдя или отрека нещо. Когато той ми звънеше, казваше: Горката Камила Паркър Боулс, има много журналисти, много й е трудно. Не се оплаквах. Питах - колко журналисти има там. Поне четирима. А пред нас чакаха 34! Но така и не му казах. Чарлз не ме подкрепяше. Пресслужбата му също. Казваха ми - оправяй се сама. Намерих в себе си решимост да оцелея."

Даяна обвинява нещастния си брак за хранителното си разстройство.

"Всички в кралското семейство знаеха за булимията и отдаваха на нея провала на брака ми. Отне време да ги накарам да мислят по друг начин. Можех  да се отдам на алкохола - щеше да бъде очевидно. Можех да стана анорексичка, което щеше да бъде дори по-очевидно. Реших да го направя по-дискретно. Избрах да наранявам себеси вместо всички вас."

"Булимията започна седмица след годежа. Чарлз сложи ръка на кръста ми и каза: Тук сме малко пухкави, а? Това отключи нещо в мен. Когато повърнах за първи път мислех, че так ще облекча напрежението. Когато ми взеха мерки за първи път, талията ми бе 74 см. В дена на сватбата - 58. Бях се смалила."

В един от записите се появява гласът на Уилям, който тогава е на 10 години. Даяна му казва да пази тишина, но той отказва, след което двамата започват да се смеят. Близките отношения между майка и син, за които свидетелства този личен момент, са точно същите, за които разказват синовете на принцесата в друг документален филм: "Майка ни Даяна: Нейният живот и завет" (Diana, Our Mother: Her Life and Legacy). Трудно е да се определят етични правила, на които да се подчиняват всички относно личния живот на Даяна, коментира вестник "Гардиън". Синовете й говорят за живота на майка си по една телевизия, а друга получава критика за излъчването на записи, защото те нарушават личното пространство именно на тези синове.

Според "Гардиън" видеокасетите с изповедите на Даяна са били открити през 2001 г. при обиск в дома на бивш дворцов служител. Тогава семейството й Спенсър предявява претенции да получи касетите и съдебната битка продължава близо три години, но е напразна. От Би Би Си възнамеряваха да излъчат разговорите по повод 10-годишнината от гибелта на Даяна, но поради протести това не стана.

Този месец се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна, която загина в катастрофа в тунела срещу българското посолство на моста "Алма" в Париж. През последните години от живота си лейди Ди се занимава с благотворителност и е определена от тогавашния премиер на Великобритания Тони Блеър като "принцесата на народа".