Президентът Румен Радев удостои днес посланика на Германия в България Детлеф Лингеман с орден "Стара планина" първа степен, предаде БТА.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения.

„Вече близо 5000 са германските предприятия, които работят в България. Повиши се двустранният стокообмен и за изминалата година той вече е над 6,6 милиарда евро. Благодарение на усилията на двете страни германските инвестиции в България достигнаха близо 3 милиарда евро, с което Германия се утвърди като водещ инвеститор у нас”, каза Радев. 

Посланик Лингеман изтъкна, че взаимоотношенията между двете страни са отлични и в политиката, и в икономиката, и в културата.

„Туризмът процъфтява с около 1 млн. германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще. Тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни взаимоотношения”, заяви дипломатът.

България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие, продължи посланик Лингеман. По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени. Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, като отбеляза, че това е огромна задача и председателството е предизвикателство за всяка държава. България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС, каза Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС. Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България с успех ще се справи с предстоящите предизвикателства, посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа.