Реконструкцията на бил. "Дондуков" в София ще приключи в края на октомври. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Най-тежкият обект от строителната програма през тази година е именно реконструкцията на бул. "Княз Ал. Дондуков". Обектът се изпълнява в график – работи се с удължено работно време, за да може до края на октомври да бъде изцяло готова реконструкцията на булеварда. Очаквам до средата на септември първият етап (участъкът от Министерския съвет до ул. "Г. С. Раковски" - б.р.) да бъде готов и да се пусне изцяло движението, след което да се спре движението в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски". По този начин до края на октомври трябва да приключи работата по целия обект", обясни Фандъкова.

И допълни, че ще бъде положена циментова стабилизация под паважната настила, а отгоре ще се сложи пясъчна основа, върху която ще бъдат подредени паветата.

Фандъкова уточни, че е пуснато движението по ул. "Кракра", но екипи на "Софийска вода" работят в участъка от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски".  

Столичният кмет каза още, че целта на зелената и синята зона е облекчаване на движението в центъра на града, а не да има повече екипи на Центъра на градска мобилност (ЦГМ). Така тя коментира исканията на собствениците на магазини по ул. "Шандор Петьофи" да плащат, както и живеещите там, такса, по-различна от 300 лева на месец за паркиране на автомобили.

"Постоянно има искания за промени, Общинският съвет е компетентен да разглежда всяко едно предложение и да взема решение", обясни Фандъква.

И допълни, че целта е максимално свиване на движението на автомобили в центъра, за да бъде по-чист въздухът. Затова се правили инвестиции в градския транспорт и се установявала синя и зелена зона за паркиране в натоварените райони.