Руското Министерство на отбраната разследва изтичането на информация в медиите за масов бой с ножове в най-големия военен учебен център в страната, предаде Нюз.ру.

Проверени са мобилните телефони на всички войници - и наборници, и професионални. От ведомството проверявали дали някой не е заснел инцидента.

Първи и засега единствен за случая съобщи сайтът Ura.ru на 3 август.

Боят станал в центъра за подготовка на младши военни специалисти в уралския град Елан, Свердловска област. В схватката участвали стотина войници от местния гарнизон и 60 бойци от автономната република Тува, изпратени там да изкарат курсове по оцеляване.

Тувинците приключили тримесечното си обучение и решили да го отбележат с обилни количества алкохол. След като вдигнали градуса, те си спомнили за обидите, които понесли от местните войници. Затова се въоръжили с ножове и самоделни остри оръжия и нападнали бараките на Еланския гарнизон.

С откъртената мивка била счупена главата на офицер.

В резултат с нож били ранени 13 войници от Елан и един офицер, чиято глава била счупена с мивка.

Боят станал в навечерието на визитата в поделението на военния министър Сергей Шойгу. Засега не е ясно дали той е запознат със случилото се.

От пресцентъра на Централния военен окръг обаче излизат с малко по-различна версия. Според него имало само "сбиване на основата на битов конфликт, завършило с няколко леко ранени". Дори проверката установила, че алкохол не е бил употребяван.

Учебният център в Елан има лоша слава още от времето на СССР. Там винаги е имало издевателства над войници, често преминаващи в извращения.

Същевременно след публикацията се оказа, че в учебния център се помещава и детски военно-патриотичен лагер. Това скандализира майки, които пратили децата си там. Сега майките настояват децата веднага да се завърнат по домовете си.