12 години затвор иска прокуратурата на Южна Корея за вицепрезидента на "Самсунг", съобщи Би Би Си. Лий Джей Йонг очаква присъда за ролята си в корупционния скандал, заради който беше свалена президентката Пак Гън Хе.

Лий е обвинен, че е дал или е планирал да даде общо 38,5 милиона долара на близка приятелка на Пак в замяна на подкрепа от президентката за сливането на две дъщерни компании на "Самсунг". Той е обвинен и в незаконно присвовяване, защото парите за подкупа идват от компанията.

Вицепрезидентът на световния гигант е в затвора от февруари, но отрича обвиненията.

Очаква се до 27 август да бъде произнесена окончателната присъда на Лий Джей Йонг и четирима негови подчинени, които са изправени пред между 7 и 10 години затвор за съучастничество.

"Обвинените са обвързани с властта и са получили лични облаги", казват прокурорите по делото.

Според прокуратурата подкрепата на президента и кабинета са необходими за преструктурирането на "Самсунг", което би помогнало за укрепване на позициите на Лий, който изпълнява длъжността президент на компанията, докато баща му Лий Кън Хе, който формално все още е директор, е в болница.

Адвокатите на Лий твърдят, че обвиненията са неоправдани и клиентът им никога не е искал нищо в замяна на даренията си.

Участието на технологичния гигант в корупционния скандал, който предизвика отстраняването на президентката на Южна Корея, срещу която също се води дело, представлява удар по репутацията му. Лий беше задържан на фона на скандала със самозапалващите се телефони Galaxy Note 7, които бяха изтеглени от пазара.

Въпреки това "Самсунг" отчете приходи от над 10 милиарда за второто тримесечие на 2017 г.

Корупцията в такъв мащаб не е изключение в Южна Корея. Бащата на Лий, който в момента е в болница, но формално е директор на "Самсунг", е съден по подобни обвинения, но е оправдан, а дядо му, основал технологичния гигант, е въвлечен в подобни схеми, но не е осъден.

Според анализатори липсата на конкретни доказателства и огромното влияние на "Самсунг", на който Южна Корея дължи 1/5 от износа си, може да доведе до намаляване или дори до отмяна на присъдата.

"Съдът е вземал решения в полза на "Самсунг" в миналото", казва адвокатът Ким Йонг Хуан. "Има много случаи, в които компанията е получила различно решение по делата си в сравнение с това, което би получила по-малка компания по подобни обвинения."