Руският милиардер Роман Абрамович и съпругата му Дария Жукова обявиха развода си, предаде Би Би Си.

"След 10 години съвместен живот взехме трудното решение да се разделим, но ще останем близки приятели, родители на две прекрасни деца и партньори в проектите, които започнахме и развихме заедно", се казва в съвместно изявление на двойката.

В него се изтъква, че Абрамович и Жукова смятат заедно да възпитават децата и да продължават работата си като съоснователи на Музея за съвременно изкуство "Гараж" в Москва и на културния център на остров Новая Голандия в Санкт Петербург.

Това е третият развод на Роман Абрамович. 50-годишният руски бизнесмен е най-богатият нефтен магнат в Централна и Източна Европа. Сп. "Форбс" оценява състоянието му на 10 милиарда долара за 2015 г. Собственик е на компанията Millhouse Capital. Той притежава и английския футболен клуб "Челси", който превърна в гранд.

Дария Жукова (34 г.), наричана галено Даша, е от т. нар. златна младеж. Тя е едва двегодишна, когато родителите й се развеждат и майка й я отвежда в САЩ. Когато е на 16 години, се мести при баща си във Великобритания.

Даша е известна с красотата си. Дълго време е смятана за годеница на тенисиста Марат Сафин. Докато една вечер през 2005 г. целият свят не я вижда да седи до Роман Абрамович на стадион "Камп ноу" в Барселона, където неговият "Челси" гостува на местния отбор. Тогава пламва любовта между двамата.

По образование Жукова е лекар хомеопат. Но тя почти не е упражнявала професията си. Основател е на музея "Гараж". Тя е дизайнер и съсобственик на компанията Kova & T.