Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте ще подаде оставка от Комисията за разследване на Сирия на ООН , защото тя "никога нищо не постигна", съобщи Би Би Си.

"Аз съм разочарована, напускам! Вече написах писмото си с оставката и ще го изпратя през идните дни", казва Дел Понте в интервю за швейцарския в. "Блик". "Не мога повече да съм в тази комисия, която не прави абсолютно нищо", поясни Дел Понте, обвинявайки членовете на Съвета за сигурност на ООН в нежелание да наложат справедливост.

Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към нея през септември 2012 година.

Комисията представи редица доклади, но така и не получи разрешение от Дамаск да посети Сирия, а вместо това разчита на интервюта, документи, снимки и видео. 

"Напускам тази комисия, която не е подкрепена от никаква политическа воля", казва по-късно тя на дискусия в Локарно и добавя, че ролята й е на "алиби" на ООН, която не предприема действия за решаване на конфликта в Сирия. "Нямам никаква власт, след като Съветът за сигурност не прави нищо. Безсилни сме, няма справедливост за Сирия."

Комисията благодари на Дел Понте в официално изявление за приноса й и за "личните усилия и интервенции в подкрепа на каузата на справедливостта".

След оставката на Дел Понте, в Комисията остават само двама членове - бразилеца Пауло Пинейро и Карън Конинг Абузаяд от САЩ.

По-рано тази година комисията съобщи за атака на сирийски правителствени самолети над хуманитарен конвой. Тогава Дел Понте подчерта разочарованието си от факта, че извършителите никога няма да бъдат съдени въпреки усилията на комисията.

"Това, което виждаме тук, в Сирия... никога не съм виждала подобно нещо в Руанда или бивша Югославия. Наистина е голяма трагедия. За жалост, трибунал няма."