Подобряване на търговския обмен, увеличен обем на инвестициите - Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Македония и България даде импулс и на бизнесмените в двете страни. Документът, подписан от двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, според предприемачите разкрива положителни перспективи, които дори вече се конкретизират. Председателят на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски казва в интервю за Македонската редакция на Дойче Веле, че все повече български компании, окуражени от историческия документ, взимат решение да инвестират в Република Македония. Смелият ход на двамата премиери според Темелковски открива много нови възможности:

"За бизнеса споразумението означава по-свободно и по-спокойно движение на капитали. Вече очакваме навлизането на сериозен капитал от Република България в Република Македония. Досега този процес беше блокиран както заради това, което се случваше в политически план при нас, така и заради приказките, че капиталът на България е престъпен и трябва да се спира", коментира Темелковски.

Все повече фирми проявяват интерес

Председателят на Македонско-българската стопанска камара вече е получил сериозни сигнали от редица български компании, че възнамеряват да инвестират в Македония. Темелковски засега не желае да посочва конкретни имена, но обяснява, че става дума за фирми от различни браншове:

"Знаете, че нашата Камара доведе тук "Минстрой" и така решихме 30-годишния проблем на миньорите в Пробищип и Крива Паланка. Миньорите, които бяха на ръба на бедността, днес вече са доволни, така че можем дори да говорим за нови инвестиции и нови планове. Имаме освен това още пет-шест сериозни инвеститори от България. Става дума преди всичко за компании от минното дело и енергетиката, но и за националната лотария. В този сектор в България вече има сериозни фирми".

Бизнесът с лотарията в момента е особено привлекателен, смята Темелковски. Идеята е да се създаде един вид обща лотария и дори вече се водят конкретни разговори.

"Сърцевината на идеята е, че малките държави не могат да имат ефикасни национални лотарии. Надявам се, че ще получим подкрепа и от правителството и бизнеса. Досега сме обсъждали идеята на няколко срещи и лично аз смятам, че такава съвместна лотария би носила печалба. А с помощта на тези печалби може да се осигурят средства, с които ще се финансират спортът, културата, хуманитарните организации, неправителственият сектор", казва Темелковски.

Митнически и гранични облекчения

Договорът за добросъседство отваря перспективи и за македонските компании, които ще получат повече възможности не само за сътрудничество, но и за инвестиции. Вече се обсъждат законодателни промени за митнически и гранични облекчения, за по-бърз и по-лесен транспорт на стоки, но и за движението на хора. А това е много положително, защото за Македония границата с България е врата към ЕС. Перспективи се откриват и за насърчаване на пътната и газовата инфраструктура, което ще доведе до увеличаване на търговския обмен. При подписването на Договора в Скопие бяха парафирани и два меморандума за сътрудничество, които проправят пътя към железопътното свързване между двете страни с Коридор № 8, а и ще позволят Македония да купува газ от Европейския съюз, който България ще транспортира.

България е на пето място сред търговските партньори на Република Македония. Търговията се подобрява, но все още е далеч от потенциала на двете страни. На различни форуми през последните години бизнес-камарите на двете страни обсъждат стратегии за задълбочаване на сътрудничеството. За Македония е окуражаващ фактът, че се увеличава износът на страната към българския пазар. През първото полугодие на тази година Македония за пръв път няма дефицит в двустранния търговския обмен, който - по данни на Държавния статистически институт -  като общ обем възлиза на около 273 милиона евро. Македонският износ за България е137 милиона евро - 32% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Дойче веле