След повече от 10 години, прекарани в борба с ислямския тероризъм в Ирак, Афганистан и по други точки на света, армията на САЩ се опитва да си припомни уроците от Студената война, за да се противопостави успешно на евентуални заплахи от Русия в Източна Европа, територия, която преди беше защитавана от Червената армия, пише The New York Times, цитиран от "Фокус". 

Учението, което продължи през юли 10 дни и привлече 25 хиляди американски и съюзнически военнослужещи, се проведе на територията на три държави бивши членки на Варшавския пакт – Унгария, Румъния и България – показа как ново поколение от висши военни командващи тренира обновени тактики и стратегии за противодействие срещу използвани навремето тактики и стратегии от съветските войски, танкове и артилерия, включително нощни въздушни нападения от стотици парашутисти. Командващите работят с младежи, които до момента са се изправяли основно срещу терористи, с техните партизански тактики, в Близкия изток и Югоизточна Азия. В България маневрите са в Ново село, откъдето е и репоража на кореспондента на вестника.

И танкове взеха участие в учението в Ново село.

Промените, които войската трябва да направи, за да се противопостави на новите заплахи са широкообхватни. Стотици подготвени за война в пустинята танкове и бойни машини трябва да бъдат пребоядисани в тъмнозелено, за да се смесват с европейския ландшафт. Войниците, които са свикнали да оперират от големи, сигурни бази в Ирак и Афганистан, сега трябва да се учат да използват камуфлажни мрежи, за да прикрият позициите си. Освен това, те трябва да се научат да се разпръсват в малки групи, за да избегнат засичането си от модерни разузнавателни дронове, които могат да насочват ракетни атаки срещу военния персонал или командните постове.

На територията на съвместните българо-американски съоръжения на учебен полигон „Ново село“ на 11 юли, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и заместник-командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Джон Гронски символично откриха с прерязване на лента 10 новоизградени обекта по проект на инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ. 

Американските войски тук няма да имат неограничено право на пътуване през въздушното пространство, нито приоритетен достъп по земя, както беше в речните долини на Ирак и планинските вериги на Афганистан. В днешна Европа границите имат значение преди всичко във военно отношение. Например, наскоро конвой за доставки на американската армия, който пренасяше муниции от Германия към Румъния, беше задържан на границата на Австрия за няколко дни, заради ограничение за преминаването на военни конвои по време на натоварения трафик за лятната ваканция.