Днес Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще избере нов старши треньор на мъжкия национален отбор. Постът овакантя, след като досегашният наставник Камило Плачи изненадващо подаде оставка, два мача преди края на Световната лига.

След оттеглянето на италианския специалист, в последните две срещи, отборът бе воден от Найден Найденов. Той заложи на изцяло подмладен състав, като даде почивка на петима от титулярите (Тодор Алексиев, Николай Николов, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Тодор Скримов). Резервите показаха завиден ентусиазъм и хъс за победа, но няма как само с желание да надвиеш звездния тим на Русия. Емоцията и силите им стигнаха дотолкова, че да спечелят един гейм от двата двубоя.

Двете загуби срещу „Сборная” сложиха край на най-кошмарното участие на България в Световната лига. Равносметката от участието ни е следната -  в най-комерсиалния волейболен турнир, България завърши с единадесет загуби в дванадесет мача. Националите ни спечелиха едва четири точки в двубоите си срещу Русия, САЩ и Сърбия в група В, което е най-слабият актив от участниците в Първа група.

„Стигнахме дъното”, каза с огорчение капитанът на тима Цветан Соколов след вчерашното поражение.

Днес от родната федерация ще бистрят, кой ще издърпа най-обичания български отбор от това дъно. Имената, които най-активно циркулират в пространството през последните дни са тези на Найден Найденов, Мартин Стоев и Пламен Константинов. Най-сериозен акцент пада върху последния, като руски сайтове дори побързаха да съобщят, че Константинов е новият наставник на България. Преди дни легендарният волейболист получи специално разрешение от ръководството на клуба си “Губерния” Нижни Новгород, което му позволява да приеме евентуалното предложение от БФВ.

Вчера бившият селекционер на тима Радостин Стойчев също изказа очакванията си за това, кой ще води България на започващото в края на август Световно първенство:

„В настоящата ситуация Пламен Константинов е най-добрият избор. Пожелавам му успех, надявам се да се справи с тази тежка ситуация.“

Другият вариант за наставник на тима, Найден Найденов, разкри, че с него не са водени преговори от федерацията.

“Никой не ми се е обаждал. Чакам в неведение. Който и да изберат, първо важно е, че ще е българин. Аз от 7 г. съм в отбора и мисля, че постигнах исторически успех с този тим, който ще остане завинаги в историята. Дадох всичко и бях коректен с всички. Желая успех на този, който бъде избран.”

Преди дни Мартин Стоев също заяви, че никой от ръководството на федерацията не е разговарял с него по темата.