Тръмп постави нов антирекорд в Белия дом. Този път по най-малко давани пресконференции през първите 200 дни, съобщи Си Ен Ен. Милиардерът се ограничи в срещите с журналисти до само една - на 16 февруари.

Такова чудо не е било от над 60 години. Вероятно защото Доналд не обича журналистите. 

Президентът не пести обиди по техен адрес, когато е засегнат в коментари. Неотдавна Тръмп нарече "умопобъркана" журналистката Мика Бжежински, дъщеря на починалия наскоро известен политолог Збигнев Бжежински, а колегата й Джо Скарбъро - "психопат". Според него Си Ен Ен е фабрика за "фалшиви новини". Той не отиде и на традиционния годишен прием за акредитираните към Белия дом репортери.

"Голям дебел провал на журналистите." 

Така Тръмп окачестви отразяването в медиите на неговите 100 дни. И заяви, че е много доволен, че е в Харисбърг на поне 100 мили далеч от Вашингтон, за да не е на безумно скучната галавечеря на кореспондентите.

Графиката на Си Ен Ен красноречиво показва ограмната разлика между Тръмп и предшествениците му по дадени пресконференции. Единствено Роналд Рейгън и Джордж Буш-младши са близко до него.

Освен обидите срещу журналистите на Тръмп не му върви и в намирането на човек за комуникациите в Белия дом. Говорителят му Шон Спайсър подаде оставка в деня, в който за началник на пиара бе назначен Антъни Скарамучи. Той пък веднага побърза да разчиства сметки с началника на канцеларията на Белия дом и нарече Прибъс "ши..ан психопат". Шефът на администрацията наистина бе изхвърлен от президентската резиденция и заменен с генерал. Но и самият Скарамучи изхвърча от постта едва на десетия ден.

Изобщо пълен хаос цари в редиците на съветниците и приближените до Тръмп. Вероятно и затова последното проучване от тези дни за доверието към президента сочи пак антирекорд - най-ниско одобрение сред американците към държавен глава от Втората световна война насам. Едва 38 на сто одобряват работата на Донълд Тръмп, а 56% са недоволни от него.

А на въпрос дали считат Тръмп за честен и заслужаващ доверие човек от участниците в допитването 60 на сто отговарят с "не". 36 процента обаче дават положителен отговор. 30% са отбелязали, че "абсолютно не вярват" на съобщенията от Белия дом.

Проучването е направено по поръчка на Си Ен Ен от социологическата агенция SSRS в периода от 3 до 6 август.