Алексей Улюкаев - бившият руски министър на икономическото развитие, може да лежи 15 години в затвора, предаде Нюз.ру.

Това е максималната присъда, която той може да получи, ако бъде признат за виновен.

Днес започна процесът срещу Улюкаев. Изслушванията се провеждат в Замоскворецкия съд в Москва.

Улюкаев е обвинен във вземане на подкуп в размер на 2 милиона долара. Той бе арестуван късно вечерта на 14 ноември, след като получил парите.

Сумата била в замяна за дадена от Министерството на икономическото развитие положителна оценка, която позволила на контролираната от Кремъл петролна компания "Роснефт" да закупи държавния пакет акции на компанията "Башнефт". "Роснефт" плати за покупката 330 милиарда рубли, или 5 милиарда долара.

В разследването участва и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Парите били предадени на Улюкаев от нейни дегизирани агенти.

Освен това Улюкаев е заплашен от глоба, по-голяма от 80 до 100 пъти от взетия подкуп. Това означава, че той ще трябва да плати между 160 милиона и 200 милиона долара.

Министърът ще бъде лишен и от правото да заема определени длъжности в продължение на 15 години.

Алексей Улюкаев е най-висшият държавен служител, арестуван в Русия след проваления опит за преврат срещу Михаил Горбачов на 19 август 1991 г. Той е и първият федерален министър, обвинен в престъпно деяние.

Подозренията срещу него се появили през октомври 2016 г., след като от ФСБ подслушали няколко негови разговора по телефона. Тогава започнало и разработването му.

Ако Улюкаев бъде осъден, той ще изтърпи наказанието си в трудова колония. На въпрос на журналисти на влизане в съдебната зала дали се признава за виновен, той отговори:

"Не, разбира се!"

Засега Улюкаев е под домашен арест.