Отнет бе задграничният паспорт на Кирил Серебренников, режисьора на сваления преди премиерата спектакъл „Нуреев“ в Болшой театър и художествен ръководител на московския „Гогол център“, разкрива самият Серебренников пред „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Лента.ру. Той е привлечен като свидетел по дело срещу бившия директор (в периода 2013-2015) на „Гогол център“ Алексей Малобродски.

На въпрос доколко е застрашен лично той от ситуацията с наказателното преследване на бивши сътрудници на театъра режисьорът отвръща, че в настоящия момент той е просто свидетел.

„Но ми бе отнет паспортът, не мога да напусна страната. През септември съм длъжен да поставя приказната опера  на Енгелберт Хъмпърдинк „Хензел и Гретел“ в Щутгарт. Надявам се да успея да изпълня задълженията си по договора“, казва Серебренников.

На 23 май 2017 г. правоохранителните органи провеждат обиск в апартамента на Серебренников и в „Гогол център“ като част от разследване на „разхищение в особено големи размери“. Съобщава се, че са причинени щети на стойност над 200 млн. рубли (около 2,8 млн. евро).

Прокуратурата обявява, че Серебренников е свидетел по делото, а Малобродски и няколко работещи в „Седмо студио“ са обвинени в разхищение на държавни средства, получени за популяризирането на съвременно изкуство и театрални спектакли, между които и „Сън в лятна нощ“ по Шекспир. По твърденията на следствието този спектакъл не е бил игран – въпреки че през 2013 г. постановката е част от репертоара на „Гогол център“.

Пред „Зюддойче цайтунг“ режисьорът сравни съдебния процес с роман на Кафка.

„Пътувахме със спектакъла „Сън в лятна нощ“ в Париж. В Русия нашата постановка беше номинирана за национална театрална награда. И ние предоставихме на съда рецензии като доказателства, че играем този спектакъл – но съдът не се заинтересова“, обяснява пред германската медия Серебренников.

Адвокатът на режисьора Александър Карабанов заяви пред информационната агенция Национална служба новости (НСН), че такива действия на правоохранителните органи свидетелстват, че и режисьорът може да бъде съден по нашумялото дело „Седмо студио“ за разхищение на 200 милиона рубли, а не просто да бъде привлечен като свидетел.

„Ако на човека е наложена мярка за неотклонение подписка и забрана за пътуване, то той, като минимум, се явява или заподозрян по делото, или обвиняем. В дадения случай следователите могат да прибегнат до отнемане на задграничния паспорт, за да не дадат на човека възможност да напусне границите на Русия. Тази мярка е абсолютно законна, в случай че човекът е или със статут на заподозрян, или на обвиняем“, обяснява пред НСН Карабанов.

През август 2012 г. Кирил Серебренников е назначен от културния отдел на московското кметство за художествен ръководител на Московския драматичен театър „Н. В. Голол“. Скоро след назначаването си Серебренников обявява преобразуването на театъра в „Гогол център“ с три актьорски трупи, програма за проказване на филми, концерти, лекции и открити дискусии. „Гогол център“ е открит на 2 февруари 2013 г.

"Площад Славейков"