Върховният касационен съд потвърди като последна инстанция решение на Софийския апелативен съд, който потвърждава иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). С него от американския гражданин Лий Джеси Куинто в полза на държавата се отнема собственост на стойност 2 074 328 лв., съобщават от съда.

Това са 5 жилищни недвижими имота в центъра на София, автомобил и суми, преминали по банкови сметки. Процедурата срещу американския гражданин е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД).

Тя е стартирана след чуждестранна присъда, която има съответствие по българския Наказателен кодекс, попадащо в обхвата на ЗОПДИППД, пишат още от съда.

Лий Джеси Куинто е осъден на 240 месеца лишаване от свобода от областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин, като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Бъдещето на КОНПИ, която редовно харчи на бюджета повече пари, отколкото вкарва в него, е сред жалоните в проекта за нов антикорупционен закон и мегаорган, който да обедини няколко структури и да го прилага.