Европейският съюз трябва да вземе парите, които Румъния и България получават от Европейския социален фонд за ромите, и да ги прехвърли в Германия. Това смята Йоахим Щамп, министър по интеграцията на най-голямата федерална провинция в Германия - Северен Рейн-Вестфалия, съобщи британският в. "Дейли Експрес".

Според него България и Румъния не използват адекватно милиардите, които получават от Европа за интеграция. За периода 2014-2020 за нас са отпуснати 7,1 млрд. евро, като 5 млрд. идват директно от Европейския социален фонд, твърди изданието. Румъния пък получава 22 млрд. евро. През предишния програмен период (2007-2013 г.) те не са ползвали дори една пета от предоставените средства. България - също.(Б.ред. Не е ясно дали министърът или изданието бъркат - това са парите по всички оперативни програми, и никъде не е посочено, че са конкретно за ромската интеграция Важно е да се отбележи, че това са потенциални средства, които могат да бъдат усвоени при наличието на успешни проекти.)

"В България ромите въобще не са приети. Третират ги като петокласни граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако не прави нищо за липсата на образование, проблемът ще продължава да расте", смята Щамп.

Според него тези пари трябва да отидат в Рурската област, в източната част на неговата провинция. Тя е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС.

 "Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург", обяснява още Щамп.

В двата града има повече имигранти, отколкото в цяла Румъния и България.