"Ще отговорим на Северна Корея с огън и ярост", закани се президентът на САЩ Доналд Тръмп. И добави: ударът ще е с такава мощност, която не е виждана досега в света.

Тръмп отправи улитиматум към Пхенян повече да не отправя никакви заплахи към САЩ или "ще се изправи пред ярост и огън, невиждани досега". Предупреждениието дойде от голф клуба в Бедминстър, Ню Джърси, предаде Си Ен Ен.

"Най-добре е Северна Корея да не отправя повече заплахи към САЩ. Защото те ще срещнат огън и ярост, каквите светът не е виждал досега. Те ще се сблъскат с огън, ярост и - честно казано - мощност, която този свят не е виждал преди", повтори Тръмп.

Необичайно силната закана идва, след като президентът е получил от разузнаването данни, че Северна Корея е разработила малка ядрена бомба, която би могла да бъде монтирана на междуконтинентална ракета и да застраши територията на Щатите.

Снимката на ракетите е разпространена от Севернокорейската държавна телеграфна агенция.

От началото на годината по нареждане на диктатора Ким Чен Ун бяха извършени редица изпитания с ракети и тестове с ядрени бомби. Военните експрети смятат, че Пхенян вече разполага със стратегически ракети, които биха могли да достигнат дори Чикаго. През миналата седмица Съветът за сигурност на ООН наложи нови икономически санкции срещу Северна Корея, а Пекин се ангажира да въздейства на своя доверен съюзник да намали напрежението в отношенията със САЩ

Графиката на руската служба на Би Би Си показва с какви ракети може би разполага Пхенян.

Само няколко часа след ултиматума на Тръмп Северна Корея обяви, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ. Ударът щял да бъде нанесен с ракети със среден обсег "Хвасон 12", а целта била да се блокират разположените в базата Андерсън в Гуам стратегически бомбардировачи на САЩ Б-52, се казва в съобщение на Севернокорейската държавна телеграфна агенция. Скоро планът щял да бъде на бюрото на вожда Ким III.