Защитените от "Натура 2000" понто-сарматски степи не са "с препускащи мустанги, както си ги представяме", заяви тази сутрин вицепремиерът Валери Симеонов по БНТ.

"Това са едни пустеещи хендеци... Не знам как се казва на местен език", добави той. "Всъщност тези степи представляват дерета, крайпътни канавки. Как може да са степи, като то е насечено от черни пътища, асфалтирани пътища. Съвсем наблизо се въртят някакви огромни перки. Тук-таме има някакви къщи, керемиди...", описа той несъстоятелността на протектираните територии.

Според него идеята тези територии да бъдат част от защитената зона "Калиакра" е била на екозащитни организации, а териториите на "Натура 2000" са определени под натиска на техни икономически интереси.

"Те (екоорганизациите) са влиятелни не само в България, те са влиятелни в ЕС. Те са подразделения на една мегаорганизация за защита на птиците", обясни Симеонов. "Това е кошмар, спасение няма. Това е някакво дежавю - птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно."

И направи отново сравнение с класическия хорър-филм на Алфред Хичкок "Птиците", в който без обяснение ята крилати нападат и избиват хората.

В региона на Понто-сарматските степи са най-значимите популации на редки птици като дебелоклюната чучулига, късопръстата чучулига, туриликът, черногърбото каменарче. Такива територии има още само в Румъния, тъй като те са типични за Добруджа, а според специалистите степите са изключително уязвими.

Вицепремиерът твърди, че за Понто-сарматски степи у нас са признати 23 000 дка, а в Румъния не е определен като такъв нито един квадратен метър. И предложи, ако наистина са уникални за България, да ги наречем "балчишки" степи например.

Според Симеонов обаче екоорганизациите са "доходоносен проект". И даде пример с Центъра за наблюдение на степите, който предстои да се изгражда.

"Той трябва да включва 20 души на заплата – работници. Бюджетът е има-няма 12 млн. за 5 години. Там мога да работят само хора, които са научни работници или представители на пирродозащитни организации."

Вицепремиерът смята, че държавата трябва да обезщети по някакъв начин собствениците на земи в защитените зони. И подчерта, че тези проблеми ще възникват и в бъдеще и с места като Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.

"И аз не желая там да се строи. Но това би могло да се реши с една забрана за строеж. Защо да няма там земеделие?" попита той. "Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни - около 7000 дка, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани."

И отбеляза, че в западните държави защитените територии са 8%, в България са 34% (но пропусна да коментира факта, че България е териториално много по-малка от повечето западни държави, б.р.). Вицепремиерът добави, че напълно оправдава действията на министъра на околната среда Нено Димов.

"Това, което той прави, е да бяга пред вятъра. Защото ние вече сме осъдени и може в края на септември да ни нашибат едни санкции! Дори сега да се отмени заповедта, никой няма да отмени решението на съда", заяви разпалено "патриотът" (България бе осъдена от Съда на ЕС за построените ветропаркове и голф игрище).

Освен случая "Калиакра" Симеонов коментира и борбите си със заведенията по Черноморието, като разказа няколко случая, в които "държавата воюва с държавата" - имайки предвид административния съд.

"Такива са проверките на НАП-Бургас, които налагат затварянето на 79 заведения. Те работят с пълна пара, трябваше да са затворени преди месец. Но бургаският административен съд отхвърля всички актове на НАП, които са правени не от един екип, а от 7-8 екипа. И се оказва, че нито един от тези актове не е останал да действа", обясни той.

И разказа за особено абсурден и парадоксален случай:

"Акт за затваряне се прави от екип в едно населено място, докато екипът се върне до града, за да донесе констативния протокол и акта, има решение на Бургаския административен съд, което го отменя", разказа Симеонов. После се "изпусна", че става въпрос за Созопол.

И добави, че това обезсърчава много работниците, които се стараят да се борят с нарушителите.

"Затова тази съдебна система трябва да бъде много сериозно променена час по-скоро", отбеляза той.