Нападателят, който днес атакува с кола патрул от войници във Франция и прегази 6-има, беше засечен на магистрала на север от столицата по пътя за Великобритания. Спецчастите го простреляха и арестуваха, съобщиха местните медии. Мъжът е на възраст между 30 г. и 40 г., заловен е в същото возило, с което е атакувал командосите, разкриват източници от следствените органи.

Кола с пълна газ се вряза тази сутрин около 8 часа в колона командоси, съобщи "Монд".

Ранени бяха шестима бойци от общо 16 в групата. Двама от тях са в критично състояние. Водачът избяга с колата.

Бойците са отивали на работа по маршрути в Париж, когато става престъплението. Групата излязла от казармата и се отправила към автобусите на площада в предградието. Отсреща ги дебнел шофьорът. Той дал газ, изпомачкал ги и изчезнал.

Войниците са от операцията с кодово име "Караул", въведена във френската столица веднага след кървавите атентати преди две години. Операцията е част от извънредното положение в страната. Войниците охраняват важни стратегически места в цялата държава.

В Париж те дежурят заедно със спецполицаи пред Айфеловата кула, катедралата "Нотр Дам", по авеню "Шан-з-Елизе" и други забележителности. 

Атаката с автомобила е станала в столичното предградие Льовалоа-Пере.

През тази година срещу спецченгета имаше нападения на "Шан-з-Елизе" и пред катедралата "Нотр Дам".

Най-вероятната версия засега е терористично нападение. Но не се изключва пиян или психар да е автор на деянието, гласяха първите версии.

"Няма съмнение, че атаката е умишлена", заяви кметът на района Патрик Балкани, цитиран от "Фигаро". Според вестника избягалата кола е марка BMW.

Нападателят не е стрелял, нито е изрекъл някакви думи, от които може да се направи извод, че е джихадист, заявиха от спецзвеното на антитерористичната бригада, което пое разследването.

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли нарече "подъл акт" нападението с автомобил срещу военните.

 "Тази сутрин към 8 часа автомобил е сгазил военни от операцията "Сантинел" ("караул" в превод), патрулиращи в Льовалоа-Пере. Шестима военни от 35-и пехотен полк са ранени, от които трима по-сериозно, но без опасност за живота", обяви тя.

Парли осъди "този подъл акт, който по никакъв начин не разколебава решимостта на военните да работят за сигурността на французите".