Руският олигарх и милиардер Роман Абрамович вече е във фактическа раздяла с поредната си съпруга Дария Жукова, съобщава британският булеварден в. “Дейли мейл”. Преди два дни официално бе обявено, че двамата се развеждат.

Това е станало още през май, но е било държано в тайна цели три месеца, твърди в блога си Елена Миро, приятелка на Дария:

“Нищо необичайно не се е случило. Роман Абрамович сподели, че с Даша са се развели през май т. г., но остават приятели.”

От брака си Абрамович и Дария имат две деца - 8-годишен син Арон Александър и дъщеричка Леа Лу на 3 години.

Съсед, който преди е живял близо до Абрамович и вече бившата му съпруга в Западен Съсекс, съобщава, че олигархът отдавна не живее с Дария.

"Сигурен съм, че Абрамович и бившата му съпруга се разделиха след Коледа и оттогава живеят всеки по свой начин. Очевидно е, че това е кошмар, тъй като те трябваше да намерят начин да кажат това на двете си деца", добавя той.

Всяка подялба на имущество след развода е по-лесно да бъде опазена в тайна в Русия, отколкото в САЩ или Великобритания, пише "Дейли мейл". Но от друга страна - повече пари могат да бъдат отсъдени на Дария, ако английски съд разглежда развода. На Острова съпругата би могла да претендира за половината от съсобствеността.

Най-вероятно двамата са сключили предбрачен договор, обяснява Реймонд Тюфа, адвокатът, който разведе Роман с предишната му жена Ирина през 2007 г. Според него двамата едва ли ще стигат до съдебна делба. По-скоро има споразумение и Дария няма да получи милиарди, а стотици милиони все пак, коментира Тюфа.

Публикация по темата се появи и в онлайн изданието на “Шпигел”.

“Нищо не трае вечно. Кой би могъл да го знае по-добре от руския милиардер Роман Абрамович. На 4 години детето от еврейски произход остава пълен сирак и расте при роднини”, посочва “Шпигел”, припомняйки браковете на Абрамович.

Първата му съпруга е Олга Лисова, бракът им продължава едва две години - от 1987 до 1989 г.

След 16-годишен брак и 5 деца през 2007 г. Абрамович се разделя и с втората си съпруга Ирина Маландина. При развода бившата стюардеса от авиокомпания “Аерофлот” получава от Абрамович 300 милиона долара.

Сега, 10 години по-късно, и връзката му с галеристката Дария Жукова вече е история.

След като стана ясно за развода, 36-годишната Дария - дъщеря на руския петролен магнат Александър Жуков, и 50-годишният Роман Абрамович обявиха пред руски медии:

“Ще продължим заедно да възпитаваме децата си.”

По-нататък в съобщението се посочва:

“След 10 съвместни години двамата взехме трудното решение да се разделим, но оставаме близки приятели, родители и партньори по проекти, които сме осъществили заедно.”

Сред тях са Музеят за модерно изкуство в Москва и културният център “Нова Холандия” в Санкт Петербург.

Абрамович е известен със страстта си към изобразителното изкуство, купувал е творби за милиони долари.

Според сп. “Форбс” състоянието на Роман Абрамович възлиза на 9,1 милиарда долара и така той е на 12-о място по богатство в Русия. В световен мащаб е на 139-о място. Притежава три мегаяхти и недвижими имоти в цял свят. Като собственик на футболния клуб “Челси” е изразходил стотици милиони за заплати и купуване на футболисти.

Да припомним, че в продължение на 8 години Абрамович беше губернатор на Чукотка, но през 2008 г. подаде оставка пред тогавашния руски президент Дмитрий Медведев.

По-рано – през 90-те години на миналия век, Абрамович бе близък с петролния магнат Борис Березовски, което му помогна да навлезе в този бранш. През 2011 г. обаче Березовски подаде жалба срещу бившия си бизнеспартньор в съд в Лондон, като поиска 5,6 милиарда долара. Обвинението беше, че при продажбата на “Сибнефт” Абрамович го е измамил. Съдът не уважи жалбата.

През 2005 г. "Газпром" придоби "Сибнефт". Твърди се, че тогава Абрамович е продал акциите си за 13,1 милиарда долара.