Остават само 5 месеца за тестване на електронното гласуване, напомня днес в писмо омбудсманът Мая Манолова до ЦИК.

Централната избирателна комисия трябва да проведе три симулации през тази година, преди да се направят официални тестове на системата, а от 2019 г. вотът по интернет да стане част от обичайното гласуване.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише Манолова към ЦИК.

Тя предупреждава, че новият проект между комисията и Държавната агенция за електронно управление, който цели да се внедри такава система с европейски средства и е с две години срок, не може да бъде аргумент да не се реализира навреме експерименталното гласуване. Това би било нарушаване на текстовете на Изборния кодекс.

"Предвиденото в Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтича от проведения национален референдум през 2015 г., на който с категоричен резултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му", напомня още Манолова.

Клуб Z потърси коментар от говорителя на ЦИК Александър Андреев, който ни информира, че всичко върви според графика и трите симулации ще се проведат до края на тази година. Проектът за електронното гласуване е с водещ партньор Държавната агенция за електронно управление. Ще струва 1,5 млн. лв. и предвижда да спази сроковете в закона, което означава, че за пръв път ще гласуваме реално по интернет на вота за европейски парламент през 2019 г.