Милорад Додик - президентът на Република Сръбска, се зарече да се бори за правата на сръбското малцинство в България и други страни, предаде БГНЕС.

Той говори в Баня Лука, столицата на босненските сърби. Повод за думите му бе скорошната среща на сърбите от региона, състояла се в Нови Сад. Там присъства и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"През изминалия век бе извършен погром над сърбите, а през това столетие те трябва да проповядват национално обединение там, където е възможно, защото Сърбия и Република Сръбска имат право да се борят и да решават за техния статут", каза Додик.

И продължи:

"В обещаната Декларацията на Сърбия и Република Сръбска за съхранението на сръбската нация, обсъдена в Нови Сад, се казва, че трябва да се определи какво е важно за сръбската национална идентичност и правата на националните общности."

Според Додик парламентите в Белград и Баня Лука ще вземат отношение към окончателния вариант на Декларацията и това можело да стане още през ноември.

Додик отправи тежки обвинения към Словения, където "сърбите нямат статут на малцинство", към Черна гора, "където се извършва геноцид над сръбската идентичност", и към Македония, където "арестуват владиката на Сръбската православна църква".

"Към тях трябва да добавим България, Албания, Румъния и Унгария. Да видим какви са предизвикателствата пред нашата национална общност в тези държави. Всичко това трябва да бъде начертано ката наша цел", каза още Додик.

Той допълни, че "хърватите в Сърбия имат много повече права, отколкото сърбите в Хърватия".

Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Като президент на формацията Додик на няколко пъти заплаши да организира референдум за отделянето на Република Сръбска и присъединяването й към Сърбия. Същевременно той многократно е отричал извършването на геноцид от страна на сръбската армия в Босна, включително клането в Сребреница.