"Аз настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема". Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос кои според него са приоритетите, около които трябва да се обедини Народното събрание в последните си дни.

"Задължително е да се обединят около това, че трябва да се обединят. Има още работа за вършене", посочи държавният глава и изтъкна, че е на мнение, че в държавата всеки ден е важен, още повече в трудна ситуация.

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност да се ревизира бюджета", заяви Плевнелиев.

Президентът каза още, че цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. Той подчерта че го притесняват работата на приходните агенции и разходите, които се правят.

"Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата и неговото изпълнение", каза държавният глава. 

Данните за приходите на Агенция "Митници"  за полугодието са направо плачевни. От януари до юни е натрупано общо 350 милиона лева неизпълнение в приходите от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство, съобщава в. "Сега". На месечна основа неизпълнението е най-голямо през последния месец, за който има данни - юни, в който държавата бе разтърсена от поредната политическа криза. 

Само в рамките на юни приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 милиона лева спрямо прогнозно заложените за месеца. При очаквани 398 милиона лева месечни приходи от ДДС от внос, митниците са събрали 291 милиона лева. Постъпленията от акцизи за юни са 328 милиона лева при планирани 374.5 милиона лева. През май неизпълнението на приходите е с 64 милиона лева под очакваното.

Преди два дни шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова обяви, че дупката в бюджета на ведомството ще достигне близо 490 милиона лева до края на година.  Тя подчерта, че все пак има 110 млн. лева резерв и 55 млн. лева от надвнесени здравни осигуровки, но въпреки това ще има около 330 млн. лева дефицит. За проблема заговори и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него, ако не се намерят спешно пари болниците ще започнат от септември да връщат хора и да отлагат дори животоспасяващи операции.

Следващото правителство ще трябва да намали разходите в бюджета с 1 млрд. лв. или пък да направи актуализация, с която да увеличи бюджетния дефицит с толкова, заявиха наскоро пред Клуб Z депутати от опозицията. Според тях "дупката" от 1 млрд. лв. ще се отвори до края на годината, ако изпълнението на приходната част продължи по същия начин, както досега. Възможно било тя да се покрие и с емитирането на нов дълг.