Правителството даде съгласие енергийният холдинг (БЕХ) да продаде 100% от акциите на дъщерното си дружество „Българска независима енергийна борса” на фондовата борса (БФБ). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след днешното заседание на кабинета. 

Промяната на собствеността се налага заради договорка с Европейската комисия борсата за ток да се отдели от БЕХ, тъй като той злоупотребява с господстващото си положение и са необходими мерки за намаляване на влиянието му.

Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител.

Първоначално бе предвидено БЕХ да отдели енергийната борса от структурата си, като прехвърли собствеността върху притежаваните акции на Министерството на финансите.

Вместо това бе преценено, че Българската фондова борса би била по-подходящ вариант за купувач и Брюксел удължи крайния срок до края на октомври 2017 г.

"Предложената сделка не представлява приватизация по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50 на сто държавно участие. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на финансите", уточниха от МС.

Енергийната борса заработи в началото на 2016 г., като на нейната платформа за търговия в момента се продават количества електроенергия за доставка през следващия ден. 

След успешното финализиране на прехвърлянето се очаква търговията с ток да стане по-прозрачна и да се ускори процесът по нейната пълна либерализация.