Около 2 млрд. лева е излишъкът в бюджета към края на юли, обяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на днешното заседание на Министерския съвет. 

Според дневния ред той трябваше да докладва основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г., които са само до края на юни, но предпочете да се спре по-детайлно на други данни - изнесени лично от премиера Бойко Борисов неотдавна. 

„Преизпълнението на приходите за полугодието е с близо 1,05 млрд. лв., което представлява накъде около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. В същото време искам да дам и една по-актуална информация, (...) лично премиерът информира българското общество, че за юли, което не е обект, разбира се, на този отчет, нарастването на преизпълнението продължава и само за един месец – юли спрямо юни, имаме допълнително преизпълнение около 200 млн. лв.“, хвали се Ананиев, както става ясно от стенограмата от днешното заседание.

Така, без да е обект на отчета, излишъкът набъбва до 2 млрд. лева. 

Видно от стенограмата, публикувана от пресслужбата на кабинета, премиерът се намесва, за да похвали любимата си стабилност:

„Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) - по време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца, и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата... Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата. Така че продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори“, отбелязва Борисов. 

Той мъдро угася всеки евентуален плам около евентуалните разхищения приходите в бюджета: 

„Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: „Защо не ги раздадете?” Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които, докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос", допълва Борисов. 

Земеделският министър Румен Порожанов е абсолютно съгласен с тезата на премиера, даже я подсилва:

„Само един коментар. Мисля, че по 100 милиона месечно бяха намалени приходите по време на служебното правителство, а не за трите месеца - г-н Ананиев да ме поправи, разбира се“, отчита приноса си в дискусията си Порожанов. 

Г-н Ананиев не го поправя и дебатите по време на парламентарното заседание минават към следващата точка, става ясно от стенограмата.