“Ясно е, че това, което се случи, е престъпно”, заяви германският министър на селското стопанство Кристиан Шмид по тв А Ер Де.

Той оповести, че вече от германския пазар са изтеглени 16 милиона заразени с инсектицида фипронил яйца, внесени от Холандия. Предстои тяхното унищожаване. В момента прокуратурата в Германия, Белгия и Холандия разследват аферата.

Фипронил се използва при унищожаването на въшки и кърлежи. Попаднал в човешкия организъм, той може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. За рискова се смята доза от 0,72 милиграма на килограм в кокошето яйце. Откритите стойности при холандските яйца са 1,2 мг/кг.

Шмид обвини белгийските власти, че са знаели за заразените яйца и са мълчали:

“Да си го узнал през юни, а да ни информираш едва в края на юли, не е в съзвучие със системата за ранно предупреждение.”

Министърът настоя за пълно изясняване на случая и обяви, че неговите холандски и белгийски колеги са му обещали прозрачност и подаване на незабавна информация.

Германският селскостопански министър увери, че на немския пазар вече няма заразени яйца, но не изключи друга опасност – твърде вероятно е те да са били използвани при производството на храни като печива и макаронени изделия. Поради тази причина е разпоредена проверка.

Същевременно белгийският министър на земеделието Дени Дюкарм оповести по време на парламентарен контрол днес, че Холандия е открила в яйца опасния за здравето фипронил още през ноември 2016 г. - девет месеца преди избухването на скандала в Европа.

Днес стана известно, че и в Люксембург са били открити заразени с фипронил яйца – в магазините на “Алди”. Те обаче незабавно са били изтеглени от продажба.

Междувременно в германските медии се появи информация, че инсектицидът фипронил е проникнал в холандски птичарници под формата на почистващо средство. Белгийски вносител го е закупил от фабрика в Румъния в големи количества. След това инсектицидът нелегално е бил използван при производството на почистващи препарати, изнасяни и в Холандия. Белгийскикте власти са разкрили престъплението още на 2 юни, но дълго време са го крили.