Северна Корея на няколко пъти заплаши, че е възможно избухването на пълномащабен конфликт на Корейския полуостров. С войнствените изказвания и от Пхенян, и от Вашингтон през последните дни тази възможност може би стана по-близка.

Пренебрегваният преди като дивашка реторика кошмарен сценарий стана значително по-вероятен, след като КНДР извърши две пробни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети през юни.

Оттогава кризата се задълбочи, като Пхенян реагира на последните наложени от Съвета за сигурност на ООН санкции, като заплаши да превърне континенталната част на САЩ в "невъобразимо море от огън".

В отговор американският президент Доналд Тръмп предупреди в телевизионно изявление, че КНДР "ще срещне огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", след като разузнавателните служби на САЩ установиха, че Пхенян е в състояние да направи малка ядрена бойна глава, която да монтира върху междуконтиненталната балистична ракета.

"Той (Ким Чен Ун - б.р.) бе много застрашителен, извън всякакви нормални изявления - каза Тръмп. - Най-добре е Северна Корея да не отправя повече заплахи към САЩ."

Пхенян веднага игнорира предупреждението на президента, като Севернокорейската народна армия обяви в сряда, че обмисля ракетни удари с цел изолиране на тихоокеанския остров Гуам, където е базата на американските бомбардировачи с голям обсег, способни да носят ядрени бомби, и противоракетната система THAAD.

Гуам ще има и важна транзитна роля за всяка военна операция срещу Северна Корея.

Удар срещу Гуам

Американската военноморска база на Гуам, видяна от птичи поглед.

Севернокорейските балистични ракети имат достатъчно голям обсег, покриващ 3500-те километра до Гуам, макар все още под въпрос да остава тяхната точност и дали въоръжените с ядрена бойна глава ракети могат да оцелеят при обратно навлизане в атмосферата.

Пхенян много би искал да вземе на мушка Гуам, тъй като неговата военновъздушна и военноморска база го превръщат в ключов елемент от всяка американска операция срещу Северна Корея, включително снабдяването на сухопътните сили на Корейския полуостров в случай на избухване на конфликт.

Въпреки твърденията на Пхенян анализаторите смятат, че непредизвикана атака срещу Гуам е "крайно невероятна" поради неизбежния отговор на Вашингтон.

"Ако Северът започне някаква атака срещу Гуам, това ще бъде преминаване на червената линия и ще бъде сметнато от САЩ за акт на война", заяви Гарън Мълой, асистент по международни отношения в японския университет "Дайто Бунка".

"Ако те изстрелят балистични ракети - и най-вече ако използват ядрени оръжия, тогава си представям как САЩ ще отговорят с точкови ядрени удари срещу ядрените обекти на Севера или толкова мощна атака с конвенционални оръжия, че да има същия резултат", каза той.

Колко хора са заплашени?

На Гуам са базирани американски бомбардировачи Б-18 (на снимката) и Б-52.

Анализатори разработиха редица сценарии как напрежението може да прерасне в конфликт, който ще опустоши полуострова и потенциално съседни страни като Япония.

Конвенционална война може да струва живота на 1 милион души според някои оценки, макар че броят ще скочи рязко, ако една от двете страни прибегне до оръжия за масово унищожаване.

Трите най-вероятни сценария са:

• Ограничени превантивни атаки от страна на САЩ;

• Първи удар от страна на Северна Корея;

• Внезапна ескалация на малък сблъсък в по-всеобхватна битка.

Няма много причини да се вярва, че изходът от който и да било от трите сценария ще бъде нещо различно от опустошение, казва Даниъл Пинкстън - преподавател по международни отношения във филиала в Сеул на университета в Трой.

Какво ще стане, ако САЩ ударят първи?

"Идеята за превантивен удар с цел намаляване на нарастващия ядрен капацитет на КНДР е обсъждана от САЩ още през 1993 и 1994 г., но те бяха против нея по онова време и аз мисля, че би било още по-трудно такава атака да подейства днес", каза Пинкстън пред "Дейли телеграф".

"Севернокорейците се научиха да си разпръскват сметките по света, те използват сигурни убежища и би било много трудно всички тези цели да бъдат поразени", смята той.

Много е възможно също, че не всички военни обекти на КНДР са идентифицирани. А подвижните установки за изстрелване на ракети правят по-трудно проследяването на всички оръжия на Севера.

Дипломатически би било почти невъзможно за САЩ да си осигурят международна подкрепа. Китай - главният съюзник на Пхенян, и Русия имат правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, а Южна Корея и Япония вероятно ще бъдат против такава атака, тъй като ще понесат главния удар при всеки незабавен отговор.

И докато САЩ могат да предприемат едностранни действия с мотива за самоотбрана, Пхенян едва ли ще приеме хирургически удари срещу своите ракети с голям обсег за нещо друго освен обявяване на война.

"Те ще сметнат това за пълномащабна атака и ще използват всичко, което имат на разположение, за да избегнат пълното му унищожаване - заяви Пинкстън. - И точно затова смятам, че "лекарството" на първа американска атака би било по-лошо от болестта."

Какво ще стане, ако Северна Корея удари първа?

Вторият сценария предвижда внезапна севернокорейска атака, най-вероятно ако КНДР реши, че враговете й планират нападение или опит за смяна на режима. Със сигурност се смята, че севернокорейският диктатор Ким Чен Ун по-скоро ще падне в бой, отколкото да бъде свален и пратен в изгнание, дори това да означава масова смърт и разрушения.

Ким непрекъснато прави маневри на въоръжените сили, за да са в пълна бойна готовност.

Близо 10 000 артилерийски оръдия и ракетни установки са насочени към Сеул, където живеят 10 милиона души и е само на 55 километра разстояние. Северът ще се опита да придвижи войски по тунели, прокопани под демилитаризираната зона, сухопътни спецчасти с подводници към Юга и да активира хиляди свои спящи агенти, инфилтрирани в Южна Корея.

Американските военни стратези смятат, че КНДР ще се опита в началото да преодолее отбраната на Република Корея чрез числено превъзходство. Южна Корея има 660 000 въоръжени военнослужещи и 28 000 американски войници, разположени в страната. За разлика от нея Северна Корея има над 1 милион мъже и жени, готови да се сражават.

Макар да има по-голяма жива сила, Северна Корея изостава значително в технологиите и военните стратези смятат, че тази сила ще бъде притъпена след близо 4 дни ожесточени сражения. САЩ ще извършат мащабни ракетни нападения срещу севернокорейските командни и контролни центрове, а Ким Чен Ун и висшите военни също ще бъдат на мушката с надеждата смъртта им да подкопае духа на войниците.

По-рано тази година САЩ дадоха да се разбере, че "тюлените", които убиха Осама бен Ладен, тренират в Южна Корея за операции по обезвреждане и "обезглавяване".

Може ли КНДР да използва оръжия за масово унищожаване?

Това, което безпокои военните стратези, е отговорът на Северна Корея, ако нейното поражение изглежда неизбежно. Ще пренесе ли тя конвенционалния конфликт на по-нататъшен етап?

Северна Корея вече изпробва ядрени оръжия и много анализатори предполагат, че тя вече е успяла да намали компонентите, необходими за монтиране на ядрена бойна глава върху ракета. Ракетите със среден обсег могат да бъдат изстреляни по място, където са съсредоточени войски, или по граждански обекти в Южна Корея или Япония. И в двата случая ще бъде причинен хаос, но това също ще повлияе върху снабдяването и засилването на сухопътните подразделения.

Предполага се също, че КНДР има значителни запази от химическо оръжие, включително оръжия, които могат да бъдат изстрелвани с артилерийски снаряди. Поредицата от съобщения, че режимът е разработил биологични и бактериологични оръжия, не са потвърдени.

Използването на каквото и да било оръжие за масово унищожаване от страна на Северна Корея ще бъде посрещнато с опустошителен отговор, насочен срещу всякакви останали цели, но щетите вече ще бъдат нанесени.

Кой е най-вероятният сценария за война?

Според Даниъл Пинкстън третият сценарий е най-вероятният път към войната на полуострова.

"Мисля, че най-голямата заплаха е един инцидент, грешно изчисление, неразбирателство, които ще ескалират много бързо - заяви той. - Ако например едно от изпитанията на Севера стане в грешна посока и се насочи към Южна Корея."

"Югът веднага ще обяви това за нападение и ще трябва да отговори, което ще доведе до ескалация и от двете страни", каза Пинкстън.

"По същия начин Северът може да възприеме едно съвместно учение на юг като прелюдия към нахлуване и да отговори."

"И двете страни в момента са пред избухване и няма да мине много време, докато една грешна преценка не доведе до голям брой пострадали и огромни разрушения", допълни той.

Гуам - какво, къде, как?

География

Това е малко парче земя в югозападната част на Тихия океан. Най-голямата ширина на Гуам е едва 6 километра. Намира се на 3500 километра югоизточно от Северна Корея и е много по-близо до нея, отколкото до САЩ.

Хавайските острови са на 6500 километра западно. Близостта на Гуам до Китай, Япония, Филипините и Корейския полуостров отдавна са превърнали острова в съществен пост на американската армия.

Статут и отношения със САЩ

Гуам е обявен за испанско владение през 1565 г. и става американска територия през 1898 г. по време на Испано-американската война. Япония го окупира почти за 2 години и половина по време на Втората световна война. През 1950 г. Конгресът го обявява за неприсъединена организирана територия на САЩ.

Островът има ограничено самоуправление с пряко избран гублернатор, малък парламент и делегат без право на глас в американската Камара на представителите. Жителите му не плащат американски данъци и не гласуват на избори за президент. Те са американски граждани по рождение.

Военно присъствие

САЩ имат военноморска база и станция на бреговата охрана на юг и военновъздушна база на север. Те са били доста използвани по време на Виетнамската война. Макар да е разположена върху една трета от острова, американската армия иска да разшири присъствието, като премести на Гуам хиляди морски пехотинци, базирани в момента в Окинава, Япония.

Островът се охранява от американската противоракетна система THAAD, която се използва за сваляне на балистични ракети. През миналия месец САЩ два пъти изпратиха свръхзвукови бомбардировачи, които излетяха от Гуам над Корейския полуостров като демонстрация на сила след две севернокорейски изпитания на междуконтинентални балистични ракети.

Макар да има известна съпротива  недоволство от страна на хората в Гуам относно американското военно присъствие, то е изключително важно за икономиката на острова, като по важност отстъпва само на туризма.

Население и управление

Островът е заселен за първи път преди близо 4000 години от предшественици на чаморо, които и днес са най-големият етнос. Сега на Гуам живеят близо 160 000 души. Столица е Хагатна, а най-голям град - Дедедо. Главните езици са английски и чаморо.

Няколко народни движения през годините са настоявали за по-голямо самоуправление или дори островът да стане американски щат. Имало е значителен, но неуспешен опит през 80-те години на ХХ век Гуам да стане свободно присъединила се към САЩ държава, подобно на Пуерто Рико.

-------

* Авторът е журналист, живеещ вТокио. Статията е публикувана във в. "Дейли телеграф".