Министърът на туризма Николина Ангелкова назначи проверка на заведение в Созопол, което според сигнал е начислявало 20 лв. към сметката за празен стол. Проверката е по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

На място експерти от министерството ще направят цялостна инспекция за работата на заведението. До проверката се стигна след оплакване на посетители на заведението, които получили в сметката си такса за всеки свободен стол на масата. Така за четири празни стола клиентите трябвало да заплатят 80 лв.
Пред бТВ собственикът на ресторанта обясни, че добавянето на празните столове в сметката е направено с назидателна цел, тъй като клиентите на заведението са се подигравали и държали неприлично с персонала. Той добави, че сметката е приключена, без да се удържат въпросните 80 лв. от служебния бон.

Касовата бележка с празните столове.

В понеделник ресорното министерство сигнализира Комисията за защита на потребителите (КЗП) да вземе мерки срещу подобна нелоялна практика, която вреди на имиджа на българския туризъм. От Комисията съобщиха, че извършената незабавна проверка в заведението е установила, че потребителите не са заплатили изисканата такса.

"Абсолютно недопустимо е да има такса за празен стол!"

Това каза Ангелкова пред Нова тв. Тя допълни, че се надява това да е единичен случай, защото това е лоша практика, която създава негативен имидж на българския туризъм. Проверки щяло да има дори ако става въпрос за единичен случай.