Премиерът Бойко Борисов се ангажира лично с разширяването на Околовръстния път до "Младост". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. Тя обяви, че проектът за разширение на Околовръстния път на София от квартал "Младост" до подхода към магистрала "Тракия" е даден за съгласуване на последната инстанция. Фандъкова отрече да има проблем с Агенция "Пътна инфраструктура".

"Преработеният проект в участъка за Южната дъга от "Младост" за АМ "Тракия" се съгласува. В момента е на последно съгласуване и предстои да бъде предаден в АПИ. Имаме уверенията на АПИ, че средства ще бъдат осигурени, така че се надявам в най-скоро време да започне изпълнението. Имам уверенията лично на премиера Бойко Борисов, който има голямото желание да подкрепи този проект, и да може този участък, където се образуват големи тапи в момента, да бъде изграден в най-скоро време", заяви Фандъкова.

Наскоро в отговор на депутатски въпрос регионалният министър Николай Нанков заяви, че ако се намерят 78 млн. лв., проблемът с един от най-натоварените участъци в столицата - Околовръстното шосе от "Младост" 4 до разклона за магистрала "Тракия", ще бъде решен за две години и половина. Забавянето на проекта според Нанков е по вина на общината.

Фандъкова призова хората да подават сигнали за опасни дървета, защото в момента тече кампания по премахването им.

"Когато става въпрос за инциденти, не само имам притеснения, съответно търсим причините и решенията. За съжаление през последните дни има случаи, в които падат и здрави дървета. Ежегодно се извършва почистване на сухи и опасни дървета и клони. Тече засилена кампания по почистване", обясни Фандъкова.

И допълни, че в столицата има хиляди дървета, като постоянно се садят нови.

"Дърветата имат своя живот, климатичните промени също се отразяват. Търся мнението на най-добрите специалисти, за да поддържаме жива и в добро състояние зелената система. Когато трябва да се отстрани дърво, особено когато е видимо здраво, това предизвиква много дискусии и трябва да се действа внимателно", коментира кметът.