Невъоръжен самолет на руските въздушно-космически сили (ВКС) прелетя над Вашингтон, като мина на ниска височина над Пентагона, централата на ЦРУ и военновъздушната база "Андрюс", предаде Си Ен Ен.

Полетът е част от дългосрочния договор, който позволява на военни от САЩ и Русия да наблюдават другата страна от въздуха, заявиха два източника.

 

 

Става дума за Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН). Tой е подписан от 34 страни и им позволява да извършват наблюдателни полети над военни обекти. Руския военен Ту-154 преминал на височина 3700 фута (1128 метра) над центъра на Вашингтон и базата "Андрюс" в щата Мериленд, където е хангарът на "Еър форс-1" - самолета на президента на САЩ. Това показват данни от сайта за проследяване на полети Flightradar24. Самолетът получил разрешение да навлезе в P-56 - строго охраняваното въздушно пространство около Белия дом.

Същият самолет трябва да извърши подобен полет тази нощ българско време. Той ще прелети над Бедминстър, щата Ню Джърси, където в момента кара ваканцията си президентът Доналд Тръмп.

Вчера руската машина е прелетяла и над президентската вила в Кемп Дейвид, Националния голф клуб "Тръмп" във Вирджиния и бункера "Маунт Уедър" - правителствения център за тайни операции.

На борда на Ту-154 имало хора от американските военновъздушни сили. Самолетът има възможност да събере редица разузнавателни данни, каза един от тях.

ДОН действа от 2002 г. и в неговите рамки досега са извършени над 1200 полета. Това допринася за проверката как се изпълняват споразуменията за контрола на въоръженията, изтъкват от американската Агенция за намаляване на заплахите за отбраната (АНЗО).

Говорителят на АНЗО Дан Гафни отказа да потвърди дали споменатите обекти са били наблюдавани от руския самолет. Агенцията може само да потвърди специфични обекти само след приключване на мисията.

"Целта на ДОН е засилване на взаимното разбирателство и доверие, като се даде на всички участници, независимо от силата им, пряка роля в събирането на информация чрез снимки от въздуха на военните сили и дейности, предизвикващи безпокойство сред тях", заявиха от Държавния департамент на САЩ.

Правоохранителните агенции са били предупредени за тези полети много малко време преди извършването им. Руският самолет е в състояние да извърши събиране на разузнавателни данни, включително чрез въздушни и термални снимки, както и чрез събиране на сигнали.

Според АНЗО полетите в рамките на ДОН получават предимство от диспечерите на въздушния трафик и се извършват в координация с американската Федералната администрация по въздухоплаване.

Такива полети са често явление и същият самолет бе наскоро забелязан да се приземява във военновъздушната база "Макконъл" в Уичита, щата Канзас. Вчерашният полет привлече вниманието заради важността на наблюдаваните обекти.