ФБР обискира дома на председателя на предизборната кампания на американския предидент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Обискът на къщата на Пол Манафорт във Вирджиния е свързан с разследването за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година.

Иззети са документи и други материали, а претърсването е извършено без предупреждение на 26 юли - ден след изслушването на Манафорт от комисията в Сената, която разследва евентуалната намеса, съобщава "Вашингтон пост".

Говорителят на Манафорт Джейсън Малони потвърди обиска и заяви:

"Господин Манафорт винаги съдейства на органите на реда и направи същото и в този случай."

Специалният прокурор Робърт Мълър, който оглавява разследването, е иззел данъчни декларации и разписки от чуждестранни банки, съобщават американските медии. Това насочва разследването към финансовите операции на близки сътрудници на американския президент.

"Финансовите сделки оставят документални следи и е лесно да се проследят, затова това е логично начало", коментира близък до Мълър източник пред Ройтерс.

Манафорт е разследван от прокуратурата на Манхатън за пране на пари. Властите в Ню Йорк се опитват да проследят произхода на средствата, с които Манафорт купува недвижими имоти в Ню Йорк, казва пред Ройтерс запознат източник. 

Сенаторът демократ Ричард Блументал нарече обиска "много важна стъпка" и коментира, че това е "типично за най-сериозните разследвания".

Манафорт беше разпитан от комисията в Сената, която разследва вероятна намеса на Москва в президентските избори в САЩ. Тогава той предаде на разследващите документи, които включват бележки, водени по време на срещата на сина на президента и руската юристка Наалия Веселницкая през юни 2016 г., на която Манафорт присъства.

Според изтекли имейли Доналд Тръмп-младши се е съгласил на срещата, след като му е обещана компрометираща информация за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън. Бизнесменът Бил Браудър, който свидетелства пред комисията в Сената преди седмици, твърди, че истинската цел на Веселницкая е била да преговаря за отмяната на закона "Магнитски", който заплашва авоарите на руския президент Владимир Путин.

Според източници на "Вашингтон пост" Мълър търси доказателства за това, че Тръмп е знаел за срещата на сина си с адвокатката, преди тя да се състои.

Освен предполагаемата руска намеса Мълър разследва дали американският президент е извършил престъпление срещу правосъдието, когато уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Преди Мълър именно Коми водеше разследването за намесата на Москва в президентските избори.

Манафорт беше председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп, но подаде оставка през миналия август заради обвинения, че е приел милиони долари, за да защитава интересите на Москва в САЩ, и че е свързан с руски олигарх, близък до Владимир Путин.

Американските разузнавателни служби твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през миналата година в полза на Доналд Тръмп. Хакери, близки до Кремъл, са обвинени, че са извършили атаката срещу сървърите на Демократическата партия, които доведоха до изтичане на кореспонденция на съперничката на Тръмп Хилъри Клинтън.

Тръмп нарича разследването на Мълър "лов на вещици" и отрича да е бил подкрепян от руските власти.