До 800 къса цигари, 10 литра концентрат, 90 литра вино и 110 литра пиво.

Това е лимитът, който можем да внасяме в Гърция.

Всъщност ограниченията важат за целия ЕС. Те са част от европейска директива за количествата тютюневи изделия и алкохолни напитки, които могат да бъдат пренасяни за лична употреба през граница в други страни членки на Съюза.

Особено актуален е обаче въпросът колко можем да пренасяме през границата с Гърция. През лятото много българи ходят на море там. Освен това огромна част от тях пътуват с коли и съответно могат да превозват повече багаж.

Ето какви са лимитите според пресцентъра на Агенция "Митници". Данните са предоставени специално на агенция "Фокус".

Тютюневи изделия:

• Цигари - 800 къса

• Пури - 200 къса

• Пурети - 400 къса

• Тютюн за пушене - 1 килограм

Алкохолни напитки: 

• Високоградусов алкохол - 10 литра;

• Вина - 90 литра (пенливи вина - не повече от 60 литра);

• Пиво - 110 литра.

Трябва да се има предвид, че ако се носи повече от един вид тютюнево изделие или алкохолни напитки, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за 1 вид. При комбинация на повече от един вид всеки продукт следва да бъде намален, като се преизчислява на база грамаж за тютюневите изделия и литри за алкохолните напитки.

Също така българските граждани трябва да имат предвид, че това са нашите лимити, които би трябвало да важат и за гръцката страна. Възможно е обаче да има и допълнителни разпоредби.

Всеки, които иска да пътува и да пренася за лична употреба тютюневи изделия или алкохол, може да провери на сайта на Агенция "Митници" за подробна информация къде и какво може да се пренася.

Освен това количествата, които ще бъдат изнесени през границата, трябва да бъдат легални. Това означава, че тютюневите изделия и алкохолните напитки задължително трябва да бъдат с бандерол.

Ако пък изнасяният алкохол е домашен, той трябва да е придружен с необходимите документи от малък обект за дестилиране. 

Колкото до горивата, имаме право да пренасяме само количеството, което се намира в резервоара на автомобила ни. Не можем да пренасяме туби с гориво. Забраняват го както от Агенцията, така и от пожарните норми. 

Вчера на ГКПП-Промахон бяха задържани трима българи заради нелегален внос на акцизни стоки.