ГДБОП предотврати нелегален внос в страната на над 20 тона свинско месо. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  На 6 август контрабандната стока е била внесена през ГКПП-Русе.

На транспортното средство, в което се намирало месото, била поставена пломба с цел извършване на последващи контролни действия на заявеното от търговското дружество място за разтоварване на месото - складова база в софийското село Подгумер. Транспортното средство било управлявано от 32-годишен македонски гражданин.

В хода на контролните действия били изпратени данъчни инспектори в село Подгумер. Там се явили двама мъже на 33- и 34-годишна възраст, които представили фалшиво пълномощно на данъчните инспектори.

Координационен център на ГДБОП веднага е бил уведомен за извършената документна измама. В резултат на получена навременна информация в Междуведомствения координационен център на ГДБОП и изпратените под контрола му служители на Икономическа полиция и експерти от Българската агенция за безопасност на храните била наложена забрана за разпространението на свинското месо.

Двамата мъже в село Подгумер са задържани с полицейска мярка за 24 часа в столичното Второ районно управление. По случая е образувано досъдебно производство.